Filter

Sortera efter

89 träffar

Lucka 16: Visste du att...

… ungefär vart tredje bostadsbolag under de senaste fem åren har behövt skjuta upp planerade underhållsåtgärder för att det saknats tillgängliga entreprenörer? Det visar en SBUF-rapport.

Lucka 15: Känner du Husbusen?

Ända sedan i somras har Informationscentrum för hållbart byggande haft en kompis som heter Husbusen. Det är en figur som helt klart behöver vår hjälp! I lucka 15 presenterar hen sig genom att generöst dela med sig av sitt Instagramflöde från 2018.
Kalenderlucka 15

Ola Månsson, Installatörsföretagen: Underlätta för unga att få bostad!

Heliga kor i lucka 14! När Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, tar ton i Hållbarhetskalendern blir det politik, ekonomi och energi på agendan. Och en uppmaning att satsa på sol. I decembermörket känns det som en bra idé!

Anders Öfvergård, snickare & tv-profil: Ta det lite lugnt!

”Det är provocerande att sjuttiofem procent av alla som köper hus river ut och renoverar direkt, var sig det behövs eller inte!” Med sedvanligt kraftfullt engagemang och raka besked fyller tv-profilen Anders Öfvergård Lucia-luckan nummer 13.
Porträttbild Anders Öfvergård, julkalenderlucka 13

Johan Nuder: Det lackar mot en mer hållbar jul

Så här mot slutet av året är det naturligt att reflektera. Och lagom till nyårsafton kanske vi avger ett löfte om ett ännu bättre nästa år? Som inspiration till det löftet presenterar vi stolt vår hållbarhetskalender. Jag har äran att inleda med Lucka 1. Hoppas du får något tänkvärt med dig.
Montage: ICHB

Femtiofem fullmatade poddar om hållbar stadsutveckling

Varför är kulturen viktig för stadsutvecklingen? Hur ska samhället förhålla sig till digitaliseringen? Vilka faktorer är avgörande för att skapa jämlika och jämställda stadsmiljöer? Forumet Hållbar Stad står bakom de femtiofem poddarna om stadsutveckling.

Rahel Belatchew, arkitekt: Hållbart åldras väl i många generationer

För Rahel Belatchew, vd och grundare av Belatchew Arkitekter, är god arkitektur en investering i långsiktig hållbarhet: ”Byggnader och platser som fungerar och åldras väl kan bli morgondagens kulturarv”.

Rikard Silverfur, Fastighetsägarna: Fortsätt efterfråga fossilfritt så når vi noll.

Rikard Silverfur, utvecklings- och hållbarhetschef på Fastighetsägarna, dyker upp i vår lucka 11 med ett positivt budskap: "Utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av bostäder och lokaler har minskat kraftigt sedan 1990. Faktiskt med så mycket som hela 87 procent." Det är glädjande bud i juletid!

Resultatkonferensen fylld av energi - se filmerna

Nu kan du se filmerna från BeBos och Beloks Resultatkonferens här på ichb.se. Även delar av eftermiddagsprogrammet går att se inom kort. I anslutning till filmerna hittar du även talarnas presentationer i pdf-format.
Ordmoln. Bild: BeBo

Mark Isitt, arkitekturskribent: Vem älskar fula hus?

Arkitekturskribenten Mark Isitt, känd från bland annat SVT:s Hemma hos arkitekten, önskar sig mer design och konstnärlighet inom hållbart byggande. "Vem vill bo i en hållbar container? Att bygga fult är miljöförstöring."

Lucka 9: "Visste du att...

... snittet på leksaker ett svenskt barn har idag ligger på över 500 stycken? Många har några år på nacken och kan innehålla ftalater som nu är förbjudna. Såhär inför jul kan det vara klokt att tänka på vad klapparna är gjorda av. Lyssna på Kemikaliepodden.

Ekonomipriset 2018 för klimatrelaterade metoder

Årets Nobelpristagare i ekonomi har metoder för att besvara några av vår tids mest avgörande och utmanande frågor om hur vi skapar långsiktig tillväxt och globalt välstånd. Vi citerar Kungliga Vetenskapsakademien om varför William D. Nordhaus och Paul M. Romer får motta priset i Stadshuset ikväll.
Illustration: Niklas Elmehed. Copyright: Nobel Media AB 2018

Lucka 8: "Bra att veta...

Vet du att bygg- och fastighetssektorn står för 18 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige? Svårt att greppa, men om vi säger att det är i samma storlek som utsläppen från alla bilar så börjar man förstå vidden. Lucka 8 ger dig ett kort intro till växthusgaser.

Sök stöd & bidrag för hållbart byggande och renovering

Pengar framhålls ofta som ett problem för hållbart byggande och renovering. Här har vi sammanställt de bidrag som finns att söka för bostadsrättsföreningar, fastighetsägare, organisationer, privatpersoner och skolor som planerar för framtiden.

Lucka 7: Visste du att...

...det finns många ekonomiska bidrag att söka för dig som vill renovera eller energeffektivisera. Vi har listat några av dem som kommer från Boverket. Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Passa på att genomföra de åtgärder din fastighet behöver med hjälp av dem.

Studie visar stora vinster för renoveringar med hjälp av få åtgärder

En ny studie visar att sex åtgärder kan minska de totala renoveringskostnaderna inom miljonprogrammet med 25 % och samtidigt uppnå 15% energieffektivisering. Dessutom har en helt ny yrkesgrupp för effektiva materialleverenser som stor besparingspotential.

Silva Herrmann, energirådgivare: Var noggrann – det lönar sig

Som energirådgivare i Lappland är Silva Herrmann van att ge tips och råd om hur man kan minska energianvändning och miljöpåverkan. Här är några till dig som öppnat lucka 5 i Informationscentrum för hållbart byggandes julkalender.

Anna Werner, Villaägarna: Bygg fler trevliga småhus

Till lucka 4 i hållbarhetskalendern fick vi tag på Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund, som brinner för hållbara och smarta lösningar i boendet. På hennes önskelista står fler trevliga småhus i Sverige, bra underhåll – och ett eget Attefallshus på tomten.

Poeten Bob Hansson: Min bästa renovering 2018

I vår hållbarhetskalender 2018 har vi kommit till lucka 3. Vi fick tag i poeten och författaren Bob Hansson på en tågresa genom Sverige med sin turné. Här delar han med sig av ett kort och koncist råd för renovering. Eller två faktiskt. Båda prisvärda enligt honom själv. Vi håller med!

77 miljoner till forskning om energieffektiv bebyggelse

Forskningsprogrammet E2B2, som stödjer projekt inom energieffektivt byggande och boende, har beslutat om forskningsbidrag på sammanlagt 77 miljoner kronor. Pengarna går till 25 olika projekt som ska bidra till energieffektivisering och omställning av energisystemet.
Visar 20 av 89 resultat. Scrolla neråt för att se fler