Filter
Sortera efter
151 träffar
Energiboken – kunskapsläge och forskningsfront
Boken är en sammanställning av kunskapsläget på energiområdet inom bebyggelsen i slutet av 1990-talet. Den består av rapporter från experter och forskare inom eller i anslutning till energiområdet.
Rapport
2019-02-13
Energieffektivisering vid renovering av rekordårens flerbostadshus
Litteraturstudie om lagkrav och projekt inom Europa för prefabricerade flerbostadshus har sammanställts i syfte att underlätta inför omfattande renoveringar med fokus på energibesparing.
Rapport
2019-02-13
Renobuild – systematisk utvärdering av hållbarhet vid renovering
Förstudie: intervju med privata och offentliga aktörer i byggbranschen. Resultatet är ett excel-baserat verktyg som ger systematisk utvärdering av hållbarhet vid renovering.
Rapport
2019-02-08
Jämförande provning av Nätanslutna solelsystem 2014
Rapporten beskriver tekniken för nätansluten solel och redovisar resultatet av en jämförande provning av solcellsmoduler och växelriktare utförd av RISE på uppdrag av Energimyndighetens Testlabb.
Rapport
2019-02-08
Energi och klimateffektiva byggsystem - Miljövärdering av olika stomalternativ
Utvärdering av skillnaden i miljöpåverkan mellan trä- och betongstomme för brf.Viva. Medvetna val gör att det går att minska påverkan från betongen.
Rapport
2019-02-08
Bostadshus utan traditionellt uppvärmningssystem - Resultat från två års mätningar
Utvärdering av energianvändning och termisk komfort i de första Svenska passivhusen. Passivhustekniken med huvudsakligen luftvärme fungerade bra i det aktuella klimatet och resulterade i en låg energianvändning.
Rapport
2019-02-08
Gröna klimatskal - fuktförhållanden, energianvändning och erfarenheter
Inom ramen för C/O City-projektet och med stöd av SBUF har mätningar och simuleringar utförts där kunskapen byggts vidare bland annat för ventilerade gröna väggar och tak. Även intervjuer har genomförts, framförallt vad gäller gröna tak där erfarenheter från genomförda projekt har samlats.
Rapport
2019-02-08
Hur kan framtidens småhus bli nära nollenergi-byggnader
I projektet gjordes mätningar och teoretiska beräkningar för några olika hustyper. Resultatet visade att hustillverkarna genom förbättrade klimatskal och/eller installationer kan klara kommande skärpningar av energikraven.
Rapport
2019-02-08
Dörrar på öppna kyldiskar och anpassning av kylsystem i butik
En del av ett kylsystem i en butik har renoverats för att minska energiförbrukningen. Mätningarna räknas om till årsförbrukning och visar på minskning av driftenergin med 80%.
Rapport
2019-02-08
Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök - Restaurangkök
En kartläggning av energianvändningen i ett restaurangkök i ett varuhus har genomförts. Resultatet visar en möjlig energibesparing på 14% vid ombyggnad.
Rapport
2019-02-08
Kvalitetssäkringssystem för energieffektivisering vid renovering
Ett kvalitetssäkringssystem för förbättrad inomhusmiljö och minskad energianvändning har anpassats till renoveringsprocessen med särskild inriktning på flerfamiljshus. Praktiska riktlinjer har utvecklats för att stödja fastighetsägare och chefer för bostadsbolag.
Rapport
2019-02-08
Laddning av elfordon via belysningsnät. Ett fullskaligt demonstrationsprojekt i Askersund.
Ett fullskaligt demonstrationsprojekt har genomförts där laddningsuttag för eldrivna fordon installerats i befintligt belysningsnät. Slutsatsen från projektet är att Sveriges belysningsnät är väl lämpade för att etablera laddplatser.
Rapport
2019-02-08
Miljöklassningssystem för fjärrvärmeuppvärmda byggnader
Detta projekt har analyserat hur olika uppvärmningssystem påverkar slutresultaten
enligt olika miljöklassnings- och certifieringssystem. En generell slutsats från studien är att det inte går att se någon gemensam trend för slutresultaten inom de olika miljöklassningssystemen.
Rapport
2019-02-08
En uppdaterad byggvarudeklaration
Projektet innehåller en uppdatering av Byggvarudeklarationen i enlighet med förändrad lagstiftning, nya marknadskrav och digital informationshantering.
Rapport
2019-02-08
Litteraturgenomgång om sprayad PUR-isolering och SIPs
Litteratursammanställning för att ta reda på vad vi känner till om sprayad PUR-isolering och SIPs i Sverige.
Rapport
2019-02-08
Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor
Projektet undersökte förändringar i luftkvalitet som sker i ventilationssystem på kontor. Resultatet visar att halter av ämnen som kan vara irriterande för slemhinnor och luftvägar ökar vid passage genom systemet, och att avskiljningen av partiklar över tilluftsfiltret fungerar sämre än förväntat.
Rapport
2019-02-08
Aktiva badhus
Projektet syftar till att ta fram underlag för miljö- och hälsomässigt hållbart beslutsfattande vid utformning av badhus. Resultatet visar att det är möjligt att effektivisera energianvändningen i badhus med 70 %, och att uteluftsflödet kan minskas genom installation av avfuktningsutrustning.
Rapport
2019-02-08
Bedömning av resurseffektiva byggnader
Rapporten lägger fram underlag för miljövärdering av energianvändning i bostadshus genom att ta fram energiformsfaktorer som grund till bedömning av kvaliteten på olika energislag. Energiformsfaktorerna används som en multiplikator på den köpta energin.
Rapport
2019-02-08
Byggandets klimatpåverkan. Livscykelberäkning av klimatpåverkan för ett nyproducerat flerbostadshus med massiv stomme av trä
Rapporten är en studie ur livscykelperspektiv gällande klimatpåverkan för ett nybyggt flerbostadshus med flera våningar med en stomme av trä. Resultatet visar att 38 % av växthusgasutsläppen uppstår under byggprocessen, främst genom produktion av betong för grund, garage och källare.
Rapport
2019-02-08
Framtidens trähus - energieffektiva med god innemiljö (före)
Denna rapport dokumenterar kritiska punkter under arbetet med det första flervåningshuset i trä där de frivilliga svenska passivhuskriterierna tillämpats. Resultatet visar att byggnadens lufttäthet uppnår kriterierna, men att inomhustemperaturen sommartid riskerar uppgå till för höga nivåer.
Rapport
2019-02-08
Visar 20 av 151 resultat. Scrolla neråt för att se fler