Filter
Sortera efter
21 träffar
Litteraturgenomgång om sprayad PUR-isolering och SIPs
Litteratursammanställning för att ta reda på vad vi känner till om sprayad PUR-isolering och SIPs i Sverige.
Rapport
2019-02-08
Resurseffektiv användning av byggmaterial
Byggsektorn står för en stor del av samhällets resursanvändning och kan vara en motor i omställningen till en cirkulär ekonomi. Rapporten utvärderar vad som kan göras för att uppnå en mer resurseffektiv användning av byggmaterial i Sverige. I syfte att modernisera och utveckla Boverkets byggregler.
Rapport
2019-01-25

HSB brf Pelarsalen – prisbelönt flerbostadshus i trä
Tre sjuvåningshus byggda i svenskt trä, har korats till vinnare av årets Träbyggnadspris i Växjö kommun. Förutom utmärkelsen, kan de boende i de 89 lägenheterna glädja sig åt att bo i hus med mindre klimatpåverkan än vad ett lika stort hus i betong orsakar.
Aktuellt
2019-01-16

Hälsoskadliga kemiska ämnen i byggprodukter
Det saknas gemensam europisk lagstiftning för farliga kemikalier i inomhusmiljön, s.k. emissioner, vilket öppnar för nationell lagstiftning. Kemikalieinspektionen förslår därför att gränsvärden införs i svensk lagstiftning, något som redan gjorts i Frankrike, Tyskland och Belgien.
Rapport
2019-01-08
Kemikaliesmarta materialval i skolan ger mätbara resultat
En helt kemikaliefri inomhusmiljö är omöjlig att nå, men genom planering och medvetna val kommer man långt. Det visar IVL-projektet ”Kemikaliesmarta åtgärder i förskola” och Stockholms-förskolan Hovet som byggts med byggprodukter som är miljöbedömda genom Byggvarubedömningen.
Aktuellt
2019-01-08

Svenskt trä i fokus på nya Materialgalleriet
Att bygga i trä ligger i tiden. I ny permanent utställning visar Svenskt Trä träprodukter på Materialgalleriet hos Studio B3 i Stockholm. Här finns inspiration för både inredningsdesign och arkitektur i form av produktprover, broschyrer och byggbeskrivningar.
Aktuellt
2019-01-08

Hälsopåverkan av byggmaterial fortfarande relativt outforskat
Det finns fortfarande få vetenskapliga studier som gäller hormonpåverkan och cancerutveckling relaterat till emissioner från byggmaterial i inomhusmiljö – detta trots att hundratals olika organiska ämnen finns i våra hem. Det visar Folkhälsomyndighetens sammanställning ”Kemikalier i inomhusmiljön”.
Aktuellt
2019-01-08

ABC - ordlista för hållbart byggande
Det finns en rad olika organisationer, bedömningssystem, deklarationer och metoder inom området hållbart byggande. Här är en guide över vanliga begrepp och aktörer. Listan uppdateras efterhand – hör av dig till kontakt@ichb.se om det är något du saknar och vill ha en kortfattad förklaring till.
Aktuellt
2019-01-08

Bygga med BASTA - Handledningsdokument för val av produkter med begränsat innehåll av farliga ämnen i byggprocessen
Utfasning av farliga ämnen i byggprodukter är en viktig komponent i ett hållbart byggande. Olika verktyg och metoder finns för att hantera frågan inom ett byggprojekt. Basta är ett verktyg på marknaden, medan Sunda Hus och Byggvarubedömningen är andra.
Rapport
2019-01-02
Solel och Klimatpåverkan
Ett PM som problematiserar klimatpåverkan från användning av solceller generellt och i Sverige har tagits fram av branschföreningen Svensk solenergi. Slutsatsen är att installation av solcellsanläggningar i Sverige ur ett nordiskt perspektiv ger minskade utsläpp av koldioxid i atmosfären.
Vägledning/infoskrift
2018-10-18
Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg, BM1.0 - ett branschgemensamt verktyg
Just nu finns starka drivkrafter att minska klimatbelastning i byggskedet där byggmaterialtillverkning, transport och uppförande av byggnader ingår. När många förvänts utföra beräkningar är tillgången till enkla verktyg och metoder avgörande. Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg är ett sådant verktyg
Rapport
2018-10-18
Litteraturgenomgång om sprayad PUR-isolering och SIPs
Litteratursammanställning för att ta reda på vad vi känner till om sprayad PUR-isolering och SIPs i Sverige.
Rapport
2018-06-26
Fuktsäkerhet hos höga träfasader
Denna rapport är en del av projektet " Tall timber facades" som finansierats av European WoodWisdomNet research programme. Rapporten hänvisar till några svenska arbeten med avseende på fuktsäkerhet i konstruktionsdetaljer.
Rapport
2018-06-12
Frukostseminarium med ICHB 31 maj
Hjälp, vi läcker hållbarhet! Det är temat för ett frukostseminarium med Informationscentrum för hållbart byggande den 31 maj. Kom och lyssna och delta med dina idéer och erfarenheter.
Aktuellt
2018-05-18

Aktuellt om klimat- och miljödeklarationer
Martin Erlandsson leder BM-arbetet och det händer också mycket annat på miljö- och klimatområdet inom byggsektorn: Boverkets förslag på krav på klimatdeklaration för byggnader, Miljöbyggnad 3.0 och EPD. Här har vi samlat kort information och länkar för att ge en överblick.
Aktuellt
2018-03-15

Alla har nytta av Byggsektorns miljöberäkningsverktyg
Nylanserade verktyget Byggsektorns miljöberäkningsverktyg, BM, beräknar byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.
– Nu finns det inget som hindrar marknaden att börja ställa krav på klimatförbättringar, säger projektledare Martin Erlandsson.
Aktuellt
2018-03-15

Återvinningsindustrin fokuserar på materialets värde
Under våren 2018 kommer Återvinningsindustriernas plattform ”Forum för cirkulär ekonomi” att starta aktiviteter. Med sig in i diskussionerna har de nya rapporten ”Ett värdebeständigt svenskt materialsystem”.
Aktuellt
2018-02-22

Bygga med BASTA slutrapport
Inom projektet undersöktes i vilken utsträckning det är möjligt att bygga med produkter och material som inte innehåller farliga kemiska ämnen. För material och varor uppnåddes över 70% A-produkter (motsvarande en BASTA-registrering) i alla pilotprojekt.
Rapport
2018-01-03
Tunga materials inverkan på värmelagring och Innetemperatur
Sex olika miniatyrhus(kuber) med en invändig volym av 1 m3 har byggts upp för att studera tunga materials inverkan på komfort, värmelagring och energianvändning. Rapporten sammanfatade kuber totala energianvändningar och temperaturer under ett helt år.
Rapport
2018-01-03
Lätt att bygga rätt - Klimatskal och värmeåtervinning i energieffektiva lågenergihus
Detta arbete är en förstudie i samband med byggnationen av en ny stadsdel i Kungälv – Kongahälla. Rapporten sammanfattar vilka tekniska möjligheter som finns att tillgå för att radikalt minska energianvändningen i den nya stadsdelen.
Rapport
2017-12-29
Visar 20 av 21 resultat. Scrolla neråt för att se fler