Filter
Sortera efter
178 träffar
Energieffektivisering vid renovering av rekordårens flerbostadshus
Litteraturstudie om lagkrav och projekt inom Europa för prefabricerade flerbostadshus har sammanställts i syfte att underlätta inför omfattande renoveringar med fokus på energibesparing.
Rapport
2019-02-13
Energieffektiviserande ytterväggsrenoveringslösningar för flerfamiljshus
Här utvärderas energieffektiviserande renoveringslösningar för ytterväggar i ett examensarbete. Studien innefattar tilläggsisolering med mineralull och ny ventilerad fasad, förbättring av fönster och lufttätning.
Examensarbete
2019-02-13
Energihandboken
Handbok riktad till installatörer, tekniker, förvaltare, fastighetsägare, energiaktörer. Boken ska ge hjälp, inspiration och argument för att införa energisparande åtgärder i befintliga byggnader.
Bok/handbok
2019-02-13
Miljonprogramhusens framtid ur energisynpunkt
Förslag på energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus byggda 1950-75 och vad det kostar.
Bok/handbok
2019-02-13
Bostadshus utan traditionellt uppvärmningssystem - Resultat från två års mätningar
Utvärdering av energianvändning och termisk komfort i de första Svenska passivhusen. Passivhustekniken med huvudsakligen luftvärme fungerade bra i det aktuella klimatet och resulterade i en låg energianvändning.
Rapport
2019-02-08
Branschstandard ByggaL – Metod för byggande av lufttäta byggnader
ByggaL, som är en kvalitetssäkringsmetod för att bygga lufttäta byggnader, har uppdaterats till Branschstandard och finns tillgänglig på www.byggal.se. Tyngdpunkten i uppdateringen ligger på kravställning och verifiering.
Vägledning/infoskrift
2019-02-08
Gröna klimatskal - fuktförhållanden, energianvändning och erfarenheter
Inom ramen för C/O City-projektet och med stöd av SBUF har mätningar och simuleringar utförts där kunskapen byggts vidare bland annat för ventilerade gröna väggar och tak. Även intervjuer har genomförts, framförallt vad gäller gröna tak där erfarenheter från genomförda projekt har samlats.
Rapport
2019-02-08
Hur kan framtidens småhus bli nära nollenergi-byggnader
I projektet gjordes mätningar och teoretiska beräkningar för några olika hustyper. Resultatet visade att hustillverkarna genom förbättrade klimatskal och/eller installationer kan klara kommande skärpningar av energikraven.
Rapport
2019-02-08
Dörrar på öppna kyldiskar och anpassning av kylsystem i butik
En del av ett kylsystem i en butik har renoverats för att minska energiförbrukningen. Mätningarna räknas om till årsförbrukning och visar på minskning av driftenergin med 80%.
Rapport
2019-02-08
Energieffektiviseringspotentialer i professionella kök - Restaurangkök
En kartläggning av energianvändningen i ett restaurangkök i ett varuhus har genomförts. Resultatet visar en möjlig energibesparing på 14% vid ombyggnad.
Rapport
2019-02-08
Kvalitetssäkringssystem för energieffektivisering vid renovering
Ett kvalitetssäkringssystem för förbättrad inomhusmiljö och minskad energianvändning har anpassats till renoveringsprocessen med särskild inriktning på flerfamiljshus. Praktiska riktlinjer har utvecklats för att stödja fastighetsägare och chefer för bostadsbolag.
Rapport
2019-02-08
Laddning av elfordon via belysningsnät. Ett fullskaligt demonstrationsprojekt i Askersund.
Ett fullskaligt demonstrationsprojekt har genomförts där laddningsuttag för eldrivna fordon installerats i befintligt belysningsnät. Slutsatsen från projektet är att Sveriges belysningsnät är väl lämpade för att etablera laddplatser.
Rapport
2019-02-08
Boendes osäkerheter i mötet med en energieffektiv byggnad.
Visa på vikten av att förstå byggnadens energiteknik utifrån ett användarperspektiv.
Dra lärdom av de osäkerheter som användaren möter i interaktion med energiteknik.
Konferensartikel
2019-02-08
Fuktförhållanden i välisolerade takkonstruktioner – fältmätningar
Fyra takkonstruktioner har undersökts med avseende på fukt och risk för mögelpåväxt. Studien visar varken på mögelpåväxt eller direkt risk för mögelpåväxt i de studerade takkonstruktionerna.
Populärvetenskaplig artikel
2019-02-08
Fuktförhållanden i träytterväggar och virke under bygg- och bruksskedet
Avhandlingen är en sammanläggning av sju stycken studier som handlar om kartläggning av fuktförhållanden i träregelytterväggar och virke från sågverk, husfabriker, transporter, byggplatser och i färdiga hus i bruksskedet.
Licentiatavhandling
2019-02-08
Miljöklassningssystem för fjärrvärmeuppvärmda byggnader
Detta projekt har analyserat hur olika uppvärmningssystem påverkar slutresultaten
enligt olika miljöklassnings- och certifieringssystem. En generell slutsats från studien är att det inte går att se någon gemensam trend för slutresultaten inom de olika miljöklassningssystemen.
Rapport
2019-02-08
En uppdaterad byggvarudeklaration
Projektet innehåller en uppdatering av Byggvarudeklarationen i enlighet med förändrad lagstiftning, nya marknadskrav och digital informationshantering.
Rapport
2019-02-08
Litteraturgenomgång om sprayad PUR-isolering och SIPs
Litteratursammanställning för att ta reda på vad vi känner till om sprayad PUR-isolering och SIPs i Sverige.
Rapport
2019-02-08
Biologisk mångfald i den täta staden
Denna informationsskrift skapades för att ge kunskap och inspiration kring gröna lösningar i den täta staden, med en vision om en grönare, mer attraktiv och hälsosam stad.
Vägledning/infoskrift
2019-02-08
Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor
Projektet undersökte förändringar i luftkvalitet som sker i ventilationssystem på kontor. Resultatet visar att halter av ämnen som kan vara irriterande för slemhinnor och luftvägar ökar vid passage genom systemet, och att avskiljningen av partiklar över tilluftsfiltret fungerar sämre än förväntat.
Rapport
2019-02-08
Visar 20 av 178 resultat. Scrolla neråt för att se fler