Filter

Sortera efter

165 träffar

Solcellssystem i svenska byggnader - Förutsättningar relaterade till lönsamhet och montage

Hur är byggnadsapplicerade och byggnadsintegrerade solcellssystem i Sverige monterade och hur ser lönsamheten ut för solceller i Sverige? Två undersökningar presenteras i en licentiatavhandling. Resultaten visar på generell utveckling mot mer rationella montage och ökad lönsamhet.

Om att upphandla en solcellsinstallation som fastighetsägare – viktiga val och praktiska exempel

Information om upphandling av solelanläggningar har sammanställts inom satsningen Sol i Väst, 2017. Handledningen riktar sig till fastighetsägare och beskriver utförligt upphandlingsprocessens olika och innehåller mallar och exempel på förfrågningsunderlag som har granskats av erfarna upphandlare.

Så skapar du klimatengagemang i din BRF

Många bostadsrättsföreningar vill vidta lönsamma energi- och klimatåtgärder men kommer inte igång. Projektet Hammarby Sjöstad 2.0 involverar 50 bostadsrättsföreningar för att bland annat minska energianvändningen med 50 procent i området. Såhär gör de för att skapa engagemang.

Gratis infoträff om energilösningar för BRF

Vill du få hjälp att spara energi och satsa miljövänligt? Då ska du anmäla dig till en av de kostnadsfria informations- och inspirationsträffarna som arrangeras av Grön BoStad. Redan 10 april är det dags för den första.

Solavskärmningar med integrerade solceller – hur och varför?

RISE har i samverkan med bland annat Solel- och solskyddsbranscherna utforskat utvändiga solskydd uppbyggda av solceller. Ett resultat är denna guide eller vägledning för bland annat fastighetsägare och arkitekter som funderar på utvändiga solskydd.

Energideklarationer visar på minskad energianvändning

Det senaste decenniet har energianvändningen minskat i flerbostadshus byggda under folkhemmet och miljonprogrammet. Det visar studien Energideklarationen i två vågor som jämför energideklarationer från olika tidpunkter.

Med nya glasögon blir klimatkrisen en klimatkraft

Krönika av Johan Nuder.
Foto: Mostphotos

FTX-projekt i Kvinneby gav goda resultat

Bättre ventilation, behagligare inneklimat och minskad energianvändning för uppvärmning på över 20 procent. Det blev resultatet av installation av FTX-ventilation i två hyresfastigheter i miljonprogramsområdet Kvinneby.

Översyn av ventilationen kan spara energi

Blåser din bostad ut värme? Då är du inte ensam. En stor del av det svenska bostadsbeståndet byggdes i en tid då kraven på energiprestanda inte var lika högt ställda som idag. En översyn av fastighetens ventilation kan vara ett sätt för att få ner energianvändningen.

Fördjupning: Från självdrag till FTX – så ventileras huset

Det finns flera olika typer av ventilation – här redogör vi lite mer noggrant för fem olika principer när det gäller lufttillförsel till hus. Om du vill läsa en kortare beskrivning av ventilation i hus, klicka på länken längst ner.

Från självdrag till FTX – så ventileras huset

Det finns flera olika typer av ventilation – här redogör vi för fem olika principer för lufttillförsel till hus.

Är ventilationen ur funktion?

Skriver du kärleksfulla meddelanden på badrumsspegeln? Ledsen, men romantiken kan komma på fall när den skrivvänliga imman visar sig bero på dålig ventilation. Läs tipsen från Svensk Ventilation.

Omfattning och karaktär av renoveringar i bostadshus

Hur tänker och agerar bostadsföretag inför och under renoveringsprojekt? En enkätstudie visar att renovering främst föranleds av tekniska, ekonomiska och energimässiga aspekter.

Hur kan ni bli BRF Energieffektiv

Med rätt typ av energieffektiviseringsåtgärder kan er bostadsrättsförening spara miljoner och samtidigt minska miljöbelastningen. Denna handbok hjälper er på vägen.

Luftbehandlingsaggregat – ventilationssystemets hjärta

Luftbehandlingsaggregat är viktiga för vår hälsa, prestationsförmåga och välbefinnande. Denna handbok hjälper dig att förstå denna viktiga teknik, som ofta är igång helt obemärkt dygnet runt.

Energibesparing i miljonprogrammet fokus för Renoveringsdagen 2019

Kan hus från miljonprogrammet renoveras till nästan samma energikrav som nybyggnation? Svaret är ja, visar EU-projektet Cityfied där man rustat upp 1970-talsområdet Linero. Resultaten presenteras under Renoveringsdagen 2019 i Lund 27–28 mars.

Revirpinkande reducerar inte energi

Krönika av Willy Osciansson

Renovering i miljonprogrammet – en chans att energieffektivisera

Halverad energiförbrukning med ny energieffektiv teknik – det var några mål för projektet Hållbara Järva 2010–2014, då Svenska Bostäder renoverade en av sina fastigheter i Akalla. "Tilläggsisoleringen sänkte energianvändningen med en femtedel", säger Yngve Green, energiansvarig på Svenska Bostäder.

Guide Tilläggsisolering

Tilläggsisolering är ett bra sätt att spara energi och få en skönare och tystare inomhusmiljö. Men ska man isolera insidan eller utsidan? Källare och vind? Här har vi samlat en mängd bra information som hjälper dig att fatta hållbara beslut.

Fuktskaderisker vid tilläggsisolering i miljonprogrammet

Vid tilläggsisolering av bostäder är det viktigt att ta fuktskaderisker på allvar. Det gäller särskilt när det är frågan om isolering på ytterväggarnas insida.
Visar 20 av 165 resultat. Scrolla neråt för att se fler