Filter

Sortera efter

601 träffar

Beställ retur av golvspill

Golvbranschen går i bräschen för hållbart byggande genom att ordna med egen retur av spillmaterial av plastmattor. Du som beställare uppmanas dessutom att kräva det i din upphandling. Det blir en win-win-situation för alla inblandade.
Man som lägger plastmatta på golv. Cirka 10 % av inköpt material blir till spill vid läggnings av plastmatta. Begär återvinning av spillet i din upphandling av golvläggning. Foto: Mostphoto

Trä - tiden är inne för nygammalt material

Nu ökar intresset för att använda trä i större skala och i högre hus. Trä är ett material som ligger i tiden tack vare nya regler, nya industriprocesser och inte minst som ett led i att nå klimatmålen för 2045. Vi gör en kartläggning över materialets goda egenskaper och vad man bör ta i beaktande.
Flerbostadshuset Strandparken i Sundbyberg,byggt med trästomme och fasad i cederträspån. Foto: Folkhem/Petra Bindel

Översvämning i källaren:”Nu klimatsäkrar vi huset!”

En rejäl översvämning med avloppsvatten i hela källaren – för familjen Sjöö blev skyfallet i Malmö 2014 startpunkten för att klimatsäkra hus och trädgård. – Med backventil till avloppet och genom att koppla bort stuprören från ledningsnätet, har vi minskat riskerna vid skyfall, säger Cecilia Sjöö.
Klimatförändringarna kommer framöver att ge oss mer extrema väderhändelser, exempelvis skyfall liknande det som drabbade Malmö 2014. Foto: Mostphotos.

Medlemsnytta ökar engagemanget för miljön

En satsning på laddstolpar eller minskade värmekostnader – det kan väcka intresset för miljö- och hållbarhetsfrågor hos medlemmarna i bostadsrättsföreningen. De tipsen kommer från två unga styrelseledamöter, som båda valt att engagera sig i sin bostadsrättsförening på fritiden.

Betong: Gröna lösningar runt hörnet

Betong är ett av världens viktigaste byggmaterial och självklart i modern samhällsbyggnad, men också en källa till stora koldioxidutsläpp. Nu banar modern teknik väg för "grön" betong som kan minska klimatavtrycket. Häng med, för här reder vi ut begreppen!
Varje år används 30 miljarder ton betong runt om i världen för att bygga infrastruktur och bostäder. Foto: Unsplash.

Totalrenovering med energifokus

50-talshusens balkonger glödde av värmeläckage. Med ett nytt klimatskal av utanpåliggande FTX-system fick man bukt med problemet. Men det bästa var nog den samvaro som projektet skapade, mellan alla delaktiga entreprenörer, förvaltningen och de boende.
Putsad fasad på 50-talshus i hörnvinkel med innergård. Einar Mattsson AB renoverade kvarteret Landsfogden med ett utanpåliggande FTX-system. Fönster och dörrar flyttade med utåt när väggarna blev djupare. Foto: Anna-Klara Aspegren

Ny teknik och nytt tänk för att nå klimatmålen

För att kunna nå klimatmålen i framtiden behövs mer hållbara hem. Men vi kan inte bara förlita oss på nya, tekniska lösningar - det krävs också en mental omställning. Vi har intervjuat Pernilla Hagbert med anledning av hennes doktorsavhandling om det hållbara hemmet.
Designad interiör med ritad spricka över bilden. Vi måste ändra vår livsstil genom att konsumera mindre för att få hållbara hem, enligt forskaren Pernilla Hagbert. Foto: Mostphoto

ICHB:s Lilla Gröna – hållbara tips för ett gott grönt år

Sugen på att lämna gamla hjulspår och satsa på ett nytt och grönare år? Då är det läge att sätta på klimatglasögonen och inspireras av en rad tips för hur du kan minska din klimat- och miljöpåverkan. Med små steg i vardagen skapar vi tillsammans en hållbar framtid!
Jordklot i en hand. Foto:Pixabay.

Den stora bilden: Johan Rockström

"Välkomna till Sanningens år 2020." Vi tar hjälp av Johan Rockström och hälsar välkomna till vår nya månadsserie: Den stora bilden. Här kommer vi under året att belysa de globala klimatutmaningarna för att visa hur allt hänger ihop - och att dina och mina små beslut spelar stor roll.

Guide Styrning av värmeeffekt

Styrning av värmeeffekt handlar om hur du på ett smart sätt kan spara både kostnader och energi, till exempel genom husets egen värmetröghet eller en effektvakt för varmvatten. I den här guiden får du veta hur du kombinerar åtgärder på bästa sätt och hur du kan börja spara redan idag.
Genom att aktivt nyttja värmetrögheten i en byggnad kan ett gott inomhusklimat upprätthållas och energianvändningens miljöpåverkan minska - samtidigt som kostnader för energi besparas. Fältstudier har visat att boende accepterar mindre temperatursvängningar. Illustration: Martin Ek

Guide Driftoptimering

De flesta byggnader använder mer energi än vad de borde göra. Det beror främst på att energi- och installationssystemen inte fungerar som de ska. Den här guiden ger dig grunderna i uppföljning och optimering så att du kan både minska energianvändningen och få ett bättre inneklimat.
Illustration drigtoptimering Illustration Martin Ek

Klimatplattform ska få fastighetsägare att våga klimatskryta

Fastighetssektorn står för 1/3 av Sveriges energiförbrukning. Du som fastighetsägare kan också ta ditt ansvar för att minska branschens miljöpåverkan. I sin Klimatplattform hjälper organisationen Fastighetsägarna dig med tips, råd och goda exempel inom områdena energi, material och transport.
Händer som håller en liten jordglob. Foto: Mostphotos

Guide Boendedialog

Boendedialog - vad betyder det egentligen och hur gör man för att lyckas? Den här guiden förklarar och förtydligar vad man som fastighetsägare kan och måste göra och varför du vinner stort på att involvera dina hyresgäster vid en renovering.
Boendedialog Illustration: Martin Ek

Hitta en hållbar hantverkare

Ska du renovera tvättstugan? Är det dags att se över taket? Då ska du anlita en certifierad och behörig hantverkare. Ett väl utfört arbete är det bästa ur hållbarhetsperspektiv- och för dig som beställare. Vi har listan på vad du bör tänka på och var du hittar rätt yrkesperson.
Armar som sträcks upp med verktyg i händerna. Foto: Mostphoto

Topptips för klimatsmart julmys

Året 2019 tog samtalet om klimatförändringen fart. Många har blivit engagerade. Detta uppmärksammar Kommunala energirådgivningen i Lappland med en hälsning om hur du kan julmysa på ett miljösmart sätt.

Klimatförbättrade byggnader – vem ska göra vad och när?

En vägledning till byggprocessens aktörer för att få klimatförbättrade byggnader.

Från kartläggning till åtgärd - så tar du steget!

Har ert företag genomfört energikartläggningsarbetet och vill ta steget vidare till att genomföra energieffektiviseringsåtgärder som kan ge verkliga besparingar? Ta då gärna hjälp av denna guide.

Håll koll på din ventilation

Dåligt inomhusklimat i bostäder och på arbetsplatser kan orsaka allvarliga hälsoproblem för människor. Det finns regler för hur ofta du som fastighetsägare måste utföra kontroll av ventilationen i dina byggnader. Blås inte bort din chans att vara en bra husvärd!
Fläkt som blåser på långhårig hund. Foto Mostphoto

Framtagning av en dialogmetodik – boendes åsikter om bostadsområdet

En dialogmetodik utvecklades och testades i ett bostadsområde från miljonprogrammet. Boende tillfrågas om åsikter om sina lägenheter och området inför en renovering- och omvandlingsprocess.

Stöd för LCA-beräkningar i Byggsektorns miljöberäkningsverktyg

Valet av betong i byggnadsverk kan ge betydande klimatförbättring utan att funktionen påverkas. Här finns stöd för den som gör LCA-beräkningar i Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg.
Visar 20 av 601 resultat. Scrolla neråt för att se fler