Veckans gästkrönika: "Solceller kan göra hållbart byggande till en folkrörelse"

VECKANS KRÖNIKA: Visst kan hållbar renovering och nybyggnation bli en folkrörelse! Stefan Olsson, Energikontoren Sverige skriver i veckans krönika om den flödande energi som solen förser oss med och om alla de möjligheter det innebär för mindre klimatpåverkan och mer bra magkänsla.
Publicerat: 2018-05-22

Det är i hänryckningens tid på en ö i skärgården. Solen flödar från en klarblå himmel. Näktergalen och bofinken sjunger ikapp. Vinden är svag och det är segelbåtar på fjärden. Vad tacksam man är att få ha det såhär!

Solen är en viktig ingrediens för välmående. Kan det vara en bidragande anledning till att försäljningen av solceller har ökat så dramatiskt i Sverige de senaste fyra-fem åren? Är det för att man mår bra av att utnyttja det överflöd av energi som solen förser oss med helt gratis? Försäljningen har i vilket fall fördubblats varje år.

I den gamla ekonomins termer räknar man på att få tillbaka pengarna i ett 10-årsperspektiv, men redan från dag 1 känns det bra i magen för att man gör en insats för att minska klimatpåverkan. Det kan vara en del av förklaringen.

Tänk om vi kunde få till samma känsla när det gäller att satsa på att bygga och renovera hållbart – alltså att använda ännu mer solceller på tak och väggar, bygga energieffektivt och att använda hållbara material.

Byggaktiviteter svarar idag för ca 18% av våra fossila CO2-utsläpp, 31 % av energianvändningen och ca 30% av allt vårt avfall. Så här finns att göra både i planering, genomförande och förvaltande. Det räcker inte att satsa på dessa åtgärder enbart vid nybyggnation utan i allra högsta grad vid renoveringar.

Idag vet vi hur vi skall tänka och göra för att för att få till ett hållbart byggande – tack vare bra forskning och utveckling under många år. Trots detta har vi för låg takt i ombyggnationerna. Att bara bygga nya hållbara byggnader räcker inte för att nå våra klimatmål i tid. Tänk att 85% av de byggnader som kommer att finnas 2050 kan vi redan idag ta på…

Energikontoren Sverige är etablerade över hela landets yta och är väl förankrade såväl regionalt som lokalt. Vi är stolta över att vara en del av Informationscentrum för hållbart byggande - initiativet från regeringen som nu börjar ta form här på ichb.se och i många andra kanaler.

Uppdraget är att samla och sprida kvalitetssäkrad och målgruppsanpassad information och därmed underlätta en högre takt för hållbart byggande. Vi hoppas att det blir en minst 10-årig satsning!

Tillsammans jobbar vi för att detta informationscentrum skall bli centralt i hela byggbranschen och sprida sig till alla målgrupper som någon gång är beställare, konstruktör eller entreprenör av renoveringar eller nyproduktion. Här ska goda kunskaper och aktörer kunna hitta varandra och hittas av andra på ett och samma ställe.

Kalla det en folkrörelse, om du vill! Det skulle verkligen underlätta vägen mot ett hållbart byggande. Nu slumrar jag vidare i solstolen med en bra känsla i magen! Mmm...

STEFAN OLSSON är nationell samordnare för hållbart byggande inom Energikontoren Sverige och styrgruppsmedlem i Informationscentrum för hållbart byggande, ICHB.