Den stora bilden: Johan Rockström

"Välkomna till Sanningens år 2020." Vi tar hjälp av Johan Rockström och hälsar välkomna till vår nya månadsserie: Den stora bilden. Här kommer vi under året att belysa de globala klimatutmaningarna för att visa hur allt hänger ihop - och att dina och mina små beslut spelar stor roll.
Johan Rockström, porträtt. Foto: Sveriges Radio
Johan Rockström, Vinter i P1 1 januari 2020
Publicerat: 2020-01-08

"Välkomna till Sanningens år 2020, sanningens år för vår framtid på jorden." Så inledde Johan Rockström sitt radioprogram Vinter i P1 som sändes den 1 januari 2020. Alla som vaknade upp efter en festlig nyårsnatt  och satte på radion fick sig ord och inga visor till livs. Inte läge att ligga och dra sig, för det finns ingen tid att förlora. Från dag 1 detta nya decennium, måste vi alla hjälpas åt, löd nyårsdagsbudskapet.

Johan Rockström som leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland, menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest.

– Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt…, varnar han i Vinter i P1. Lyssna, lär och och införliva din nyvunna kunskap i vardagen redan idag.

Den stora bilden

ICHB.se har fått tillstånd att dela Johan Rockströms Vinter i P1 här och tycker inte att vi kunde fått en bättre, tydligare och mer konstruktiv start på vår nya månadsserie Den stora bilden.

Den stora bilden kommer att belysa de globala klimatutmaningarna för att ge de övergripande perspektiven, de fördjupande insikterna och kunskapen som behövs för att vi alla ska förstå vikten av att bidra. Det gäller små som stora beslut - i vår bransch framför allt genom att välja långsiktiga och hållbara metoder och material, energieffektiviserande åtgärder men också lösningar som bevarar kulturmiljöer och främjar social hållbarhet.