Introduktion hållbar köksrenovering

Introduktion hållbar köksrenovering

Om du funderar på att renovera eller förnya ditt kök ska du först tänka igenom vad du egentligen behöver göra för att få det trivsamt. Är det ytskikt eller golv som måste fixas till? Måste verkligen hela köket bytas ut? Istället för att byta ut allt och köpa nytt går det med enklare medel att göra om ett kök så att det blir fräscht och personligt. Om en totalrenovering är nödvändig går även den att få mer miljövänlig om man tänker till innan man kör igång.

 
Smart köksrenovering

Smart köksrenovering

Så länge inget är skadat är det mest hållbara alternativet såklart att inte renovera alls, så fundera på hur omfattande renoveringen måste vara. Se över ditt befintliga kök och se vad som kan sparas och återanvändas. Köket går kanske att förändra utan att riva ut allt? Är stomme och skåpsluckor i bra skick? Gamla köksskåp i massivträ har bättre kvalitet än dagens skåp av spånskivor vilket är ett bra argument för att behålla det gamla. Spånskivor innehåller även hälsofarliga ämnen som avges till inomhusluften när skåpen är nya. Gamla köksstommar kan ibland vara för låga mot vad man önskar idag. Det går att lösa genom att höja bänkskivan till dagens standardhöjd genom att sätta en sockel undertill.

Om det bara är stilen på köket du vill ändra går det till exempel att lacka om köksluckor och på så vis ändra kökets karaktär. Det går både att lämna in luckorna till en lackeringsfirma eller måla om dem själv. Det går även att måla om befintligt kakel för att ge det ett nytt utseende. Ett annat enkelt sätt för att byta stil på köket är att byta ut handtag och knoppar. Andra knep kan vara att se över inredningen och till exempel byta belysning, måla om köksstolar eller byta ut stolsdynor. Försök köpa begagnad inredning om det går och hämta gärna inspiration genom att söka runt bland inredningsbilder.

Beroende på hur gamla vattenrören är i huset kan det vara idé att se över om det är dags att byta ut kökets ledningssystem i samband med en renovering, särskilt för inbyggda varm- och kallvattenledningar. Om äldre rör lämnas kvar i väggar och golv finns risken att de börjar läcka och då måste man riva det nya köket. Ställ frågan till en VVS-installatör och se om det är läge att byta ut dem.

 
Hållbara materialval till köket

Hållbara materialval till köket

När du har bestämt dig för vad som ska göras bör du välja så miljövänliga alternativ som möjligt. Idag finns kökstillverkare som erbjuder ekologiska kök där de bland annat har tagit hänsyn till materielmängder, avfallsreducering och transporter. Köksinredning tillverkad av trä och biokomposit är bra alternativ. Det finns även kökstillverkare som har miljömärkta kök, till exempel Svanen-märkta. Kök med denna typ av märkning uppfyller miljökrav så som energisnål tillverkning av spånskivor, träet kommer inte från hotade skogar och det finns inga skadliga tillsatser i plastmaterialen. Flera kökstillverkare kan erbjuda FSC- eller PEFC-certifierat trä. Då är det framtaget på ett hållbart sätt.

Istället för att köpa nytt är det såklart bättre att köpa begagnade luckor, skåp och beslag. Det kan upplevas som lite krångligare men är oftast  betydligt billigare än att köpa nytt och det kan dessutom ha bättre kvalitet.

Försök välja bort plastmaterial och välj istället naturmaterial som sten, kakel och glas. Om du ska använda tapet är papperstapeter ett bättre alternativ, jämfört med vinyltapet. Som golvmaterial kan du använda trä, linoleum, klinkers eller kork istället för plastgolv i PVC. För trägolv bör du undvika tropiska träslag och försöka välja FSC- eller PEFC-certifierat trä.

Färg, fogmassor och lim kan innehålla mycket kemikalier så kontrollera dessa i förväg. Försök att undvika plastfärger eftersom de bland annat kan avge hälsofarliga ämnen till inomhusluften. Bättre alternativ är linoljefärg, slamfärg, silikatfärg, lerfärg och äggoljefärg. Ekofärger som är tillverkade av naturliga råvaror är också bra alternativ. På marknaden finns många produkter, inklusive lim och fogmassa, med miljömärkning så som Svanen eller Bra Miljöval.

Välj material med hög kvalitet så att de håller länge och inte måste bytas ut frekvent. Bänkskivor i natursten som granit håller i en evighet och är extremt tåliga. Träbänkskivor håller inte lika länge utan måste slipas och oljas in regelbundet. Bra alternativ utöver natursten är bänkskivor av glas, porslin, keramik eller vaxad betong. Undvik bänkskivor i laminat eller melamin eftersom de innehåller miljöbelastande ämnen, repas lätt och går inte att underhålla.

Planera även för hur mycket material du behöver så att du inte beställer mer än nödvändigt. Då slipper du också slänga en massa överblivet material.

Oftast är svensktillverkade material bättre än importerade eftersom man då undviker långa transporter.

 
Snåla på vatten och energi

Snåla på vatten och energi

Byt ut droppande kranar för att spara både på miljön och ekonomin. När du byter ut kranar, välj energisnåla sådana så kan du spara upp till 50 procent av din energi- och vattenförbrukning. Idag finns det kranar på marknaden som är återvinningsbara, andra finns med kallstart för att slippa onödig varmvattenanvändning och så finns det dem som har justerbara värme- och flödesfunktioner för att spara energi.

När du ska köpa nya vitvaror så som kyl, frys och ugn ska du välja så energieffektiva varor som möjligt. Välj modeller i A-klassen med så många ”+” i beteckningen som möjligt. Även här sparar du pengar i längden  eftersom de drar mindre energi, vilket även miljön tjänar på. En studie från år 2013 visar att kyl och frys äldre än sju till åtta år bör bytas ut för att åstadkomma en så stor miljövinst som möjligt. Detta förutsatt att de byts mot vitvaror med energiklass A+++ och att de gamla apparaterna tas om hand på ett korrekt sätt. Tekniken utvecklas hela tiden så produkterna blir mer och mer energieffektiva. Idag går det också att återvinna gamla vitvaror på ett bra sätt. Hur utvecklingen framåt kommer se ut är svår att förutse så försök läs på om när det kan vara dags att byta ut dina vitvaror. Tänk även på att inte köpa större maskiner än vad som behövs.

Gällande belysning är LED-lampor ett bra alternativ. De drar mindre energi än andra typer och innehåller inga farliga tungmetaller. Genom att använda dimmers kan du spara ytterligare lite energi eftersom du då anpassar belysningsstyrkan efter behov.

 
Använd ditt kök på rätt sätt

Använd ditt kök på rätt sätt

För att ditt kök ska hålla i många år behöver du ta hand om det. Genom att läsa skötselanvisningarna får du information om hur produkterna ska skötas. Genom att rengöra fläkt, ugn och diskmaskin regelbundet och torka bort spill från luckor och bänkskiva får köket bättre förutsättningar att klara sig länge.

För att spara på energi ska du inte köra diskmaskinen innan den är full och inte heller handdiska under rinnande vatten. Kom ihåg att använda miljömärkt diskmedel.

Fundera en gång extra innan du köper nya köksmaskiner om det är något du verkligen behöver eller om den bara kommer ta plats och bidra till onödig miljöbelastning. Kolla på andrahandsmarknaden och försök köpa begagnade maskiner. Här finns ofta mycket som knappt är använt. Om du ska köpa nya köksredskap, välj hållbara material som inte innehåller giftiga ämnen. Undvik plastredskap och välj istället trä, glas, keramik eller rostfritt stål. Försök även att undvika teflonpannor. De innehåller reproduktionsstörande och cancerframkallande ämnen. Välj istället pannor i gjutjärn, rostfritt stål eller keramik. 

Om du ska slänga något, fundera först på om det går att sälja vidare eller skänka bort så att någon annan får användning av det. Om det inte är möjligt ska du återvinna det på rätt sätt.

Kom ihåg att förbereda för ett bra sopsorteringssystem i ditt kök så du enkelt kan källsortera avfallet som uppkommer hemma.

 
Planera ditt kök – steg för steg

Planera ditt kök – steg för steg

Det kan ta mycket tid att planera ett kök eller en köksrenovering men genom att lägga tid på planering kommer du förhoppningsvis få ett kök som uppfyller dina förväntningar och som dessutom håller länge.

 1. Identifiera dina behov
  Först och främst behöver du identifiera och prioritera dina behov. Vad funkar i ditt nuvarande kök och vad behöver ändras? Vad kan du behålla och vad ska bytas ut? Fundera även på hur köket ska användas.
 2. Skissa upp utrymmet
  Gör en enkelt ritning över rummet för att få en uppfattning om vad som får plats. Många kökstillverkare har gratisverktyg för detta på deras hemsidor. Tänk på att ta hänsyn till det som finns där idag så som el, vatten och ventilation samt hur dörrar och fönster öppnas. Se över om VVS eller el måste dras om och börja planera belysningen redan nu.
 3. Välj planlösning
  Lägg tid på att få till en planlösning som är lätt att röra sig i. Här pratar man ofta om ”den gyllene triangeln” vilket är en arbetszon där spis, kylskåp och diskbänk inte är för långt från varandra. Det finns flertalet tumregler att utgå från gällande mått i köket så som bänkytor vid kylskåp och standardmått för bänkskåp. Dessa kan vara bra att kolla upp.
 4. Välj material
  Alla material du väljer påverkar utseende, funktion och hållbarhet så välj med eftertanke. Försök tänka tidlöst så att köket fungerar i många år framöver.
 5. Fixa förvaring
  Kom ihåg att få till bra förvaring i ditt kök. Saker du använder ofta ska vara lätta att komma åt medan saker du använder sällan kan hamna högt upp i skåpen. Nyttja väggarna för förvaring genom hyllor och krokar. Planera in förvaring för källsortering.
 
Renovera köket själv eller anlita hantverkare

Renovera köket själv eller anlita hantverkare

Att renovera själv kräver stort tålamod men kan även vara spännande och en kul utmaning. Om du tycker det är kul finns det inget som hindrar dig från att utföra renoveringen själv, men kom ihåg att anlita fackfolk där det behövs. Vissa delar av en köksrenovering måste vara utförda fackmannamässigt både för din egen säkerhet och för att försäkringar ska gälla. Om du känner dig osäker bör du anlita hantverkare i alla fall till el- och VVS-installationer. Om arbetet blir fel utfört kan du bli skadeståndsskyldig.

Vanliga misstag är att det saknas vattensäkringar för kyl och frys samt täta rörgenomföringar under diskbänken. Det är enkla åtgärder men kan ge stora konsekvenser vid en skada och påverkar ersättningen från din försäkring. Många försäkringsbolag har guider för hur man undviker vattenskador och det kan vara smart att läsa dem innan renoveringen påbörjas.

Om du inte är intresserad av att göra något själv kan du anlita hantverkare även för rivning och montering av kök. Här kan priset skilja sig mycket åt så ta in offerter från ett antal företag. Vid köksrenovering kan du nyttja ROT-avdraget. Tänk på följande:

 • Be om specifikation både för fast pris och löpande arvode för att kunna jämföra.
 • Specificera noggrant arbetet så de ger prisuppgifter på det du vill att de ska utföra. Kom ihåg att ställa miljökrav, till exempel på miljömärka produkter, specifika energiklasser och hur avfallshanteringen ska fungera under renoveringen.
 • Få en skriftlig tidsplan och kom överens om vad som händer som den inte följs.
 • Be om referenser och kontakta dem.
 • Kontrollera F-skattsedel, eventuella konkurser och skulder hos Kronofogden och om de är medlemmar i en branschorganisation som till exempel Byggkeramikrådet.
 • Begär att få se gällande försäkringar.
 • Skriv ett tydligt skriftligt avtal som inkluderar kravspecifikation, prissättning, hantering av förseningar, gällande försäkringar, garantitider och att arbete utförs enligt gällande branschregler för keramik (BKR), plastmattor (GVK) och rör (Säker vatten).
 • Gör eventuella tilläggsbeställningar skriftligen och som ett tydligt tillägg till avtalet.
 • Betala aldrig i förskott. Betalning ska ske först efter avtalade arbeten är genomförda.
 • Anlita besiktningsman som bedömer genomfört arbete.
 • Om fel uppstår, gör alltid en skriftlig reklamation och dokumentera felet. Låt hantverkaren få möjlighet att åtgärda felet. Det har de rätt till.

När ditt kök är klart, kom ihåg att inviga och fira den slutförda renoveringen!

 
Lästips och källor

Lästips och källor

De bästa tipsen för hållbar köksrenovering, Köksliv.se, Adrianna Jalming, 2018

Låt dina köksluckor ge löket en boost, köksliv.se, Isabella Melkersson, 2020

Nytt råd - byt kyl och frys om de är tillverkade innan 2006, Naturskyddsföreningen.se, 2013

Undersökning miljöbelastning kyl och frys, Pär Lindman, Miljögiraff, 2012

Undersökning miljöbelastning kyl och frys, Naturskyddsföreningen, Pär Lindmann, 2013

Ekobyggportalen kök, ekobyggportalen.se, Catherine Bülow

Ge köket ett budgetlyft, viivilla.se, Anja Källstedt, 2012

Renovera inte köket förräns du läst det här, Sylvana Fransson, 2019

Så gör du en lyckad köksplanering, köksliv.se, Adrianna Jalming, 2018

Guide ultimata checklistan för när du ska anlita hantverkare, köksliv.se, Isabella Melkersson, 2019

Renovera kök, Länsförsäkringar.se, sidan besökt 2020-08-25