Traditionella fönstermontage – en riskkonstruktion

Merparten av dagens anvisningar och lösningar för fönstermontage har inte visat sig vara tillfredsställande. Detta stöds av forskningsresultat, laboratorieprovningar både inom projektet och tidigare erfarenheter samt RISE erfarenheter från skadeutredningsverksamhet.
Inom projektet provades ett antal väggkonstruktioner och olika lösningar för montage och tätning. Provningsresultat för montage enligt traditionella metoder har i många fall varit nedslående trots att montage har skett i laboratoriemiljö med stor noggrannhet och precision, det vill säga under bästa möjliga förutsättningar.
Resultat
Projektet har resulterat i ett antal kompletterande råd vid montage:
- Fönstrets insida ska ha mycket god luft- och ångtäthet
- Fönstrets drevning bör vara minst 50 mm djup
- Under fönstret görs en sekundär tätning som sträcker sig in under fönstret till cirka halva karmens djup. Tätningen ansluts mot de vertikala reglarna bredvid fönstret, har en lutning ut mot fasaden och mynnar ut under fönsterblecket
- Regeln under fönstret klyvs/fasas så att lämplig lutning erhålls
- En tät anslutning mellan fönster och vindskydd skapas längs sido- och överstycke. På trä/aluminiumfönster där aluminiumet är monterat med luftning ansluts tätningen mot fönstrets trädel
- Överkantsbleck bör monteras
- Fönsterbleckets skruvkant och gavel viks upp 30 mm. Lutningen bör vara minst 14°
Nytta
Genom att nyttja de råd som presenteras i rapporten kan onödiga inläckage och fuktskador i fasaden till följd av undermåliga fönstermontage undvikas.