Så kan ni bli BRF Energieffektiv

Med rätt typ av energieffektiviseringsåtgärder kan er bostadsrättsförening spara miljoner och samtidigt minska miljöbelastningen. Denna handbok hjälper er på vägen.

Allt fler bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare vill minska sina energikostnader samt minska byggnadens miljöpåverkan. Som liten aktör kan det vara svårt att veta vad man ska göra och hur det ska göras.

Med denna frågeställning togs denna handledning fram. Syftet är att visa med enkla steg hur ni kan jobba med energieffektivisering i er bostadsrättsförening. Mycket fokus ligger på byte av uppvärmningssystem men innehåller även andra bra tips och åtgärder att ta till sig.

Resultat

Denna handledning guidar er genom hur man kan energieffektivisera en byggnad. I handledningen kan ni även hitta goda exempel från andra bostadsrättsföreningar för att få inspiration och se vad som kan vara möjligt samt vilken besparingspotential det finns.

En bra start är att inleda med att kartlägga byggnadens energianvändning och identifiera besparingspotential för att sedan lägga upp en plan för genomförandet. Förutom nyttig information om värmesystem och isolering så innehåller handboken tips och förslag om belysning, hissar, fastighetsel och tvättstugor och mycket mera.

Nytta

Handledningen är till för bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare som vill få lägre energikostnader och minska miljöpåverkan från energianvändningen. Den är tydligt skriven för att göra det enklare för gemene man att ta till sig informationen utan att behöva vara specialist på området.

Fakta

Titel

BRF Energieffektiv – Handbok för bostadsrättsföreningar

Författare

Ekelin Saga, Landfors Kristina, Andersson Christina

Publiceringsår

2015

ISBN

91-633-0052-4

Deltagande organisationer

Energikontoret region Stockholm, WSP

Rapportör

Åsa Thrysin

Kontaktuppgifter rapportör

asa.thrysin@ivl.se
Läs mer
Valideringsnivå
C

Information som kan användas som inspiration, marknadsorientering och nulägesbeskrivning.


Validering

Publicerat: 2019-03-15