Nya Solelportalen fångar upp ökat intresse för hållbar energi

Nyöppnade Solelportalen på Energimyndighetens hemsida är en storsatsning på att sprida information till småhusägare som är intresserade av att investera i en solcellsanläggning. Här finns mängder av kunskap och råd att hämta för villaägare, men även andra som intresserar sig för vad solel är.
Publicerat: 2018-09-05

Är solceller något för mig? Har mitt hus rätt förutsättningar? Vilka stöd och intäkter kan jag få?

Så inleder den nyöppnade Solelportalen sin guidade tur genom samlad, oberoende information på Energimyndighetens sajt. Här finns svar på både små och stora frågor om allt som berör solel och solceller - från planeringsfasen inför en installation till avveckling av en anläggning.

Guidar genom livscykeln

Solelportalen guidar användaren genom varje steg av en solcellsanläggnings livscykel. Du hittar information om:

  • Hur du undersöker om ditt hus har bra förutsättningar för solceller
  • Vilka stöd och intäkter du kan få och hur du ska göra om du vill sälja din överskottsel
  • Vad som är viktigt att tänka på vid inköp och val av leverantör
  • Hur en solcellsanläggning drivs, underhålls och avvecklas

Idag riktar sig Solelportalen framför allt till småhusägare, men portalen kommer att kompletteras med information till större fastighetsägare som är intresserade av att investera i solceller.

Framöver kommer också en interaktiv solcellskalkyl att läggas till på portalen, för att underlätta för den som vill räkna på återbetalningstiden för sin anläggning.

Goda tider för egen el

De senaste åren har intresset ökat markant för solceller. Sedan 1 augusti är det fritt fram att montera solceller på sitt tak, förutsatt att de följer byggnadens form, och med investeringsstödet och övriga villkor som råder just nu råder goda förutsättningar för den som vill producera sin egen el.

Det är för att hjälpa villaägare att avgöra om en investering i solceller är ett intressant alternativ för det egna hushållet som Energimyndigheten har tagit fram webbplattformen.

Portalen sätter också in solel i ett bredare perspektiv.

Sök vidare i ICHB:s bibliotek

I ICHB:s bibliotek hittar du mer information om ämnet solenergi, solel och solceller. Skriv in din sökning i sökrutan så når du en mängd rapporter, artkilar och böcker i ämnet. Följ också länkarna här intill artikeln för att få fler råd och tips.