Snål kran sparar på resurserna

I Sverige är vi vana att kunna använda så mycket vatten vi vill. Men även om vatten är en förnybar resurs, så går det åt en hel del kilowattimmar att förse oss med vatten som också ska värmas. Med snålspolande kranar går det att få ner både energi- och vattenanvändning.
Person som tvättar händerna under kökskranen. Med snålspolande blandare går det att spara både kilowatt och vatten. Foto: Pexels.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2020-03-16

I en familj på fyra personer går mellan 3 500 och 6 500 kilowattimmar per år åt till att värma vatten. Genom att installera snålspolande blandare i kök och badrum så minskas vattenflödet automatiskt och därmed även energianvändningen. Det finns olika typer av snålspolande armaturer. En typ har en så kallad strålsamlare som fyller ut vattnet med små luftbubblor, vilket ger en fyllig stråle med lagom vattentryck. Det finns också engreppsblandare med en bredare zon för kallt vatten vilket sparar på varmvattnet; blandaren ger kallt vatten när handtaget står rakt emot dig, vill du ha varmt vatten måste handtaget aktivt hållas åt sidan. Välj en energieffektiv blandare i Energiklass A för att få så stor energibesparing som möjligt. När det är dags att byta blandare, anlita ett certifierat VVS-företag för att få en säker installation.

Så blir du ”vattensmart”

Att vrida på kranen och få friskt och drickbart vatten, är en lyx som vi kanske inte uppskattar till fullo eftersom det alltid brukar vara så. I genomsnitt använder vi i Sverige 140 liter vatten per person och dygn, det mesta till personlig hygien, tvätt och toalettspolning. Den torra sommaren 2018 blev dock en tankeställare för många – när grundvattennivåerna nådde rekordlåga nivåer och regnen uteblev vecka efter vecka, blev det uppenbart vilken ovärderlig resurs vatten faktiskt är.

Så det gäller att hantera vatten klokt i vardagen – här är några enkla tips för att bli ”vattensmart”:

  • Ta korta duschar istället för att bada i badkar.
  • Installera en snålspolande toalett och spola inte i onödan.
  • Spola aldrig med kemikalier, färg, mediciner, tops eller fett i avlopp eller toalett.
  • Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, tvättar håret eller borstar tänderna.
  • Fyll disk- och tvättmaskin innan du kör dem och använd eco- eller kortprogram
  • Undvik att diska och skrubba eller skala rotfrukter under rinnande vatten.
  • Samla upp regnvatten redan under våren och vattna växter med det istället för att använda dricksvatten.
  • På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen, fyll upp en tillbringare eller flaska och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Vattna växter med det urspolade kranvattnet och använd även lagrat vatten för hemberedskap till vattning när du ändå byter ut det.

Källor: Min Husguide, Livsmedelsverket och Svenskt Vatten.