Putsad fasad med stor energibesparingspotential

Tänk att kunna minska ditt hus energianvändning genom att använda isolerande puts. Supermaterialet, som redan finns och används med framgång i Schweiz, testas nu för svenska förhållanden på Chalmers. Bättre U-värde och tunnare konstruktion är två effekter.
Hela 27 procent av Sveriges flerfamiljshus har idag har en putsad fasad. Med en isolerande puts kan byggnadens energianvändning minska betydligt, menar forskare på Chalmers. Foto: Mostphotos
Publicerat: 2019-08-08

På Chalmers i Göteborg testas just nu superisoleringsmaterialet aerogel. Detta är ett material som, i jämförelse med gammal hederlig puts, ger mycket bättre egenskaper på energin. Aerogel används redan i andra länder, till exempel Schweiz, med stor framgång.

Sajten Renoveringsinfo har intervjuat projektledaren Pär Johansson på Chalmers avdelning för byggnadsteknologi, som berättar att han och hans forskarteam just nu försöker få klarhet i hur den blandade putsen fungerar i scenarier med olika klimatbelastningar.

– Den typen av väder som vi har här på västkusten med mycket slagregn och temperaturer som varierar kring nollan med frysning och tining går ganska hårt åt materialen, säger Pär Johansson.

Forskarna kommer att bedöma effekten av temperatur, luftfuktighet, alkalinitet (vattnets buffertförmåga att motstå pH-förändringar) och mekaniska belastningar på livslängden hos aerogelen. Också fukt- och värmeegenskaper i olika aerogelputs anpassade för byggnader simuleras och mäts i laboratorium och i fält.

– Vi hoppas kunna minska U-värdet rätt radikalt med ett ganska tunt skikt där man ersätter den konventionella putsen med den här isolerande putsen. Det blir både bättre U-värde och en tunnare konstruktion, säger Pär Johansson till Renoveringsinfo.

Med tanke på att hela 27 procent av Sveriges flerfamiljshus idag har en putsad fasad, så finns det en mycket stor energibesparingspotential i aerogel.

Läs hela artikeln på Renoveringsinfo.se.