Minska husets energinota med små förändringar

Som husägare är det lätt att få hicka när elräkningen kommer – hur kunde det bli så mycket? Svaret ligger ofta i en mängd detaljer som tillsammans påverkar energianvändningen. – Ordspråket ”många bäckar små” stämmer bra på energibesparing i småhus, säger energi- och klimatrådgivare Joanna Weiss.
Villagata med 1920-talshus. Energinotan är ofta den största löpande utgiftsposten för Sveriges omkring 2 miljoner småhusägare, som kostnadsfritt kan vända sig till den kommunala Energi- och Klimatrådgivningen. Foto: Mostphotos.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2020-05-06

I Sverige finns över 2 miljoner småhus, varav närmare 80 procent är byggda före 1980. För husägare är ofta energinotan den största löpande utgiftsposten och många funderar på hur de kan sänka sina uppvärmningskostnader. Till sin hjälp har de bland annat den kommunala Energi- och Klimatrådgivningen. Statistik från 26 kommuner runt Stockholm visar att småhusägares vanligaste frågor till rådgivningen handlar om uppvärmningssystem, följt av frågor om klimatskalet – det vill säga ytterväggar, tak, golv, grund, fönster och dörrar – samt ventilation.

"Den bästa kilowatten är den som inte används"

– Allt fler vill också ha information om installation av solceller och laddstolpar och vilka bidrag som finns att söka, säger Joanna Weiss, energi- och klimatrådgivare i Huddinge som är en av Stockholmsregionens största kommuner med ett stort antal småhus.

– Vi får relativt många samtal från nyblivna husägare som vill få ner sina höga energikostnader. En del behöver hjälp att förstå tekniska installationer och hur de kan göra för att få huset mer klimatsmart. Många är intresserade av förnybar energi och miljövänliga alternativ och uppskattar att få diskutera med någon som inte försöker sälja på dem en specifik lösning.

Små förändringar i vardagen gör skillnad

– Även enkla åtgärder för att spara energi kan göra skillnad, speciellt om man tänker på huset som ett system och sin familj som en del av detta system, säger energi- och klimatrådgivare Joanna Weiss.

Energi- och Klimatrådgivningen gör i regel inga hembesök hos småhusägare, utan rådgivningen ges per telefon eller mejl.

- Eftersom varje hus är unikt är det viktigt att vi först får ett så detaljerat underlag som möjligt. Det handlar om allt från husets byggår och boyta till tekniska installationer och renoveringar som genomförts. Vi behöver också känna till skicket på klimatskalet och eventuella problem med fukt, dålig ventilation eller radon, säger Joanna Weiss, som rekommenderar småhusägare att titta igenom husets energideklaration.

 – Energideklarationen hjälper husägaren att förstå sitt hus och innehåller ofta förslag på hur uppvärmningskostnaden kan minska. Den har dock sina begränsningar eftersom den inte omfattar det som kallas hushållsel. Vårt beteende i vardagen kan påverka elräkningen i hög grad. Det gäller att ta till sig att den bästa kilowatten ju är den som aldrig används!

– Många tror att det krävs stora investeringar och nya installationer för att spara energi. Men även enkla åtgärder kan göra skillnad, speciellt om man tänker på huset som ett system och sin familj som en del av detta system. Uttrycket ”många bäckar små” passar väldigt bra när det gäller att spara energi. 

Gratis och kommersiellt oberoende rådgivning

Energieffektivisering i den befintliga bebyggelsen är en viktig del av arbetet för att nå Sveriges klimatmål med noll klimatpåverkande utsläpp till 2045. Energi- och Klimatrådgivningen som startade på 1970-talet, är både kostnadsfri och kommersiellt oberoende och finns i 275 av Sveriges 290 kommuner.

­– Trots det är det relativt få som känner till Energi- och Klimatrådgivningen, men vi hoppas förstås att fler får upp ögonen för oss och använder våra tjänster, avslutar Joanna Weiss.

Så minskar du husets energinota

 • Är värmesystemet i huset rätt injusterat? Ta hjälp av servicetekniker från leverantören om du själv är osäker på hur det går till.
 • Kontrollera om husets klimatskal är i gott skick – kanske är det dags att byta tätningslister på fönster och dörrar?
 • Värme stiger uppåt och upp till 15 procent av tillförd energi beräknas försvinna ut genom taket på äldre hus – tilläggsisolering av vinden är därför ofta en effektiv åtgärd för att minska energiläckage.
 • Om huset värms med direktverkande el, är en luft-luftvärmepump ett bra komplement för att få ner energianvändningen.
 • Går det att dra ner värmen inomhus? Med 1 grads lägre temperatur, minskar elförbrukningen med cirka 5 procent.
 • Se regelbundet över att värmesystemet fungerar som det ska, exempelvis genom att byta filter i värmepumpen och lufta och ställa in rätt temperatur på radiatorer samt kolla termostater.
 • Låt inte stora möbler skymma värmeelementen, då minskas spridningen av värmen och energiförbrukningen drar iväg i onödan.
 • Använd tidsstyrning för att reglera elektrisk golvvärme så den stängs av vissa tider på dygnet. Material som klinker håller värmen länge och genom att utnyttja den så kallade värmetrögheten går det att spara kilowatt med bibehållen komfort.
 • Se över hushållets vitvaror och elapparater – det kan löna sig att byta till moderna och mer energieffektiva modeller.
 • Stäng av el-prylar som handdukstork och dator när de inte behövs och undvik stand by-läge på teven.
 • Ta ur laddare ur väggurtaget när mobil, batterier och annat är färdigladdat.
 • Om huset har en öppen spis – överväg att installera en spisinsats som ökar verkningsgraden från mellan 5 och 15 procent upp till 70 procent.

Källa: Energi- och Klimatrådgivningen

Text: Madeleine Appelgren

Ska du kontakta Energi- och Klimatrådgivningen? Ha gärna de här uppgifterna i beredskap:

 • Husets byggår
 • Bostadsyta
 • Energianvändning per år
 • Typ av värmesystem
 • Typ av ventilation
 • Historik över renoveringar
 • Aktuell Energideklaration