Medlemsnytta ökar engagemanget för miljön

En satsning på laddstolpar eller minskade värmekostnader – det kan väcka intresset för miljö- och hållbarhetsfrågor hos medlemmarna i bostadsrättsföreningen. De tipsen kommer från två unga styrelseledamöter, som båda valt att engagera sig i sin bostadsrättsförening på fritiden.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2020-01-23

För styrelsen i en bostadsrättsförening är det viktigt att hålla koll på såväl kostnader som utfall av de investeringar man beslutar om. Och att i första hand satsa på klimat- och miljövänliga alternativ i allt från förvaltning till renovering, är för många brf-styrelser idag en självklarhet. Men ibland är det svårt att få medlemmarna att se kopplingen mellan deras eget boende och ”gröna” investeringar.

Vi har träffat styrelseledamöterna Therese van Gerwen och Elin Törnander som tipsar om att visa på de ekonomiska fördelarna för medlemmarna för att öka engagemanget för miljö och hållbarhet.

Therese van Gerwen

– I vår förening har vi hittills installerat laddstolpar, men är sugna på att göra mer. Vi skulle vilja se över värmen härnäst, både för att det är viktigt för klimatet, men också för våra medlemmars ekonomi, säger Therese van Gerwen, som ägnar en del av fritiden åt styrelsearbete i sin bostadsrättsförening.

Elin Törnander

– Jag upplever att intresset för miljö- och hållbarhetsfrågor kan vara ganska svagt. De som engagerar sig kan vara personer som har köpt en elbil och enkelt vill kunna ladda den, eller någon som vill ha närmre till återvinningen. Jag tror att det rent allmänt är viktigt att kunna peka på medlemsnytta när det gäller att öka intresset för miljö och hållbarhet i bostadsrättsföreningar, säger Elin Törnander som även hon har ett uppdrag som styrelseledamot.

Det finns många utmaningar när det gäller att energieffektivisera och hålla miljöfokus i en bostadsrättsförening. För att få med alla ”på tåget” är det viktigt att ha en bra dialog med medlemmarna. Läs mer om både energieffektivisering och boendedialog i bostadsrättsföreningen här nedan.

Se filmen med Therese och Elin här ovan.