Luft/vattenvärmepumpen blev nyckeln till ett bättre boende

Från enbart sommarbostad till ett boende med bekväm värmekomfort året om – med en luft/vattenvärmepump istället för direktverkande el blev sommarhuset utanför Norrtälje möjligt att använda året om.
Rött hus med vita knutar och torn. Luft/vattenvärmepumpen och renovering med bland annat tilläggsisolering har förvandlat det gamla sommarhuset till en året runt-bostad.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2020-08-14

Det charmiga tvåvåningshuset på Rådmansö utanför Norrtälje är byggt runt förra sekelskiftet, troligen som bostad för en skräddare.

– När vi renoverat har vi hittat en del textilier som använts till isolering, bland annat en halvfärdig elegant dräktjacka, berättar Christina Thunberg, som köpte huset 2003. Då var de enda värmekällorna några element med direktverkande el och en vedspis i köket.

Dyr direktverkande el

Sedan dess har huset genomgått en större renovering och har fått både ny veranda och torn, tilläggsisolering i alla väggar och tak, nya fönster och en ytterdörr som håller kylan ute. Gamla svajiga plankgolv har successivt ersatts med nya i massiv furu, förberedda för vattenburen golvvärme. Först när husets klimatskal var åtgärdat, var det dags för den nya värmekällan, en luft/vattenvärmepump som installerades 2018.

– Den har blivit nyckeln till ett mycket bättre boende och möjlighet att använda huset året om. Förut gick det bara att vara här från sen vår och en bit in på hösten. Vintertid fick man elda oavbrutet i vedspisen och köra elelementen för fullt för att stå ut och det blev både väldigt arbetsamt och dyrbart.

– Familjen tillbringade ett sportlov här när huset fortfarande var orenoverat och värmdes med direktverkande el. Jag räknade senare ut att elräkningen för bara den veckan kostade lika mycket som om vi fem istället hade tagit en charter till Mallorca… 

Värme och varmvatten året om

Värmepumpens effekt anpassas automatiskt efter temperaturen utomhus.

Luft/vattenvärmepumpen, vars utedel placerats i ett hörn på den stora verandan, håller en förinställd innetemperatur genom så kallad inverterteknik, som automatiskt anpassar effekten efter variationer i utetemperaturen. Till systemet finns en ackumulatortank på 300 liter som förser huset med varmvatten året om.

– Med hjälp av tre shuntar kan vi styra vilka delar av huset som ska värmas upp. I hallen på nedervåningen finns dessutom en fläktkonvektor som snabbt värmer upp huset när man kommer ut på vintern.

Valde bort bergvärmepump

– Genom värmepumpen blev det möjligt att använda huset även den kalla årstiden, säger Christina Thunberg.

Innan luft/vattenvärmepumpen installerades stod huset mestadels tomt och oanvänt vintertid med en underhållsvärme på bara 78 grader för att inte vattenledningarna skulle frysa. Idag håller pumpen en inomhustemperatur på 18 grader året om och kan vid behov ställas om uppåt eller nedåt. Under varma perioder kan luft/vattenvärmepumpen dessutom användas för komfortkyla.

– Från början var jag inställd på att installera en bergvärmepump eftersom huset är så pass stort. Men eftersom renoveringen drog ut på tiden så avvaktade jag med beslutet. Under de åren utvecklades tekniken för luft/vattenvärmepumpar så pass mycket att det inte längre kändes aktuellt att borra.

– Att välja luft/vattenvärmepump innebar en enklare och billigare installation som passade bra för detta hus. Energikostnaden har inte blivit högre än tidigare, men den stora skillnaden är att vi nu använder huset året om. 

Kort om luft/vattenvärmepumpar

Luft/vattenvärmepumpen passar de flesta byggnader så som flerbostadshus eller lokalfastigheter men är bättre lämpad för småhus. En luft/vattenvärmepump är ett bra alternativ när möjligheten inte finns att borra eller gräva efter värme. Den är också fördelaktig om huset har ett något mindre värme- och varmvattenbehov samtidigt som det är placerat i de södra eller mellersta delarna av Sverige. 

Sammanfattning luftvattenvärmepump:

  • Kräver vattenburet värmesystem
  • Fördel om huset är placerat i de sydliga eller mellersta delarna av Sverige 
  • Fördel om huset har ett mindre behov av värme och varmvatten

Källa: Guide Värmepumpar, ICHB.

Text: Madeleine Appelgren

Fakta om huset

  • Byggår och yta: Tvåplansvilla, byggd omkring 1905, boyta ca 200 kvm efter tillbyggnad.
  • Ventilation och värme: Självdragsventilation, luft/vattenvärmepump samt vedspis.
  • Energiåtgärder: Tilläggsisolering i väggar och tak samt nya fönster/ytterdörr under 2010-talet.
  • Energianvändning: Under 2019 ca 15 000 kWh för värme (20 grader) och varmvatten.
  • Investeringskostnad för luft/vattenvärmepump: Ca 200 000 kr för installation av värmepump med kontrollpanel, ackumulatortank, cirkulationspump, ventiler för värme och varmvatten samt elpatron.