Klimatinfo för alla – hållbarhetens ”lilla gröna”

Klimatfrågan är en av vår tids stora frågor och något som berör oss alla. Ändå kan det vara svårt att värdera fakta och sätta in dem i ett samhällsperspektiv. Det är utgångspunkten för boken Klimatinfo för alla, ett samarbetsprojekt mellan tankesmedjan Fores och Studiefrämjandet Vuxenskolan.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2019-01-09

Klimatinfo för alla en liten bok med ett stort innehåll – den är inte större än en ordinär plånbok, men rymmer mängder av grundläggande fakta om klimatfrågan. Boken är uppdelad i tre avsnitt: globalt, EU-nivå och nationellt med statistik och förklarande texter om klimatförändringar, utsläpp i olika sektorer, lagstiftning och pågående arbete för klimatomställning.

Fakta och inspiration för vidare läsning

Syftet med Klimatinfo för alla är att alla enkelt ska kunna hitta sin ingång i klimatfrågan med fakta baserat på rådande forskning.

– Den gör klimatfrågan begriplig och hanterbar, det kan mycket väl vara vår viktigaste bok någonsin, säger Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores.

För den som vill lära sig mer, finns dessutom fem fördjupande texter från ledande forskare och nationalekonomer. Sist i boken finns ett stort antal referenser som inspirerar till vidare läsning.

Med andra ord är Klimatinfo för alla ett praktiskt verktyg för diskussioner och funderingar om klimatet där man snabbt vill ha grundläggande fakta att utgå ifrån. Och med sitt lilla format ryms boken i handväskan eller fickan – en hållbarhetens ”lilla gröna” som är lätt att ha till hands.

Studiecirklar runt Klimatinfo för alla

Klimatinfo för alla är utgiven i samarbete mellan tankesmedjan Fores och Studiefrämjandet Vuxenskolan.

– För oss som folkbildare är det viktigt att klimatfrågan och alla dess utmaningar blir tillgänglig för så många som möjligt. Därför hoppas jag att intresset för Klimatinfo för alla blir stort, att det blir många samtal och studiecirklar kring boken, säger Nina Larsson, förbundschef vid Studieförbundet Vuxenskolan

Klimatinfo för alla kan beställas på Fores hemsida och finns även att ladda mer som pdf.