Hitta en hållbar hantverkare

Ska du renovera tvättstugan? Är det dags att se över taket? Då ska du anlita en certifierad och behörig hantverkare. Ett väl utfört arbete är det bästa ur hållbarhetsperspektiv- och för dig som beställare. Vi har listan på vad du bör tänka på och var du hittar rätt yrkesperson.
Händer som sträcks upp med verktyg i handen. Foto: Mostphoto
Marit G Engstedt
Publicerat: 2019-12-19
  • Behörighet. På olika branschorganisationers hemsidor kan du hitta firmor och hantverkare som är godkända och certifierade för att utföra just den tjänsten du söker. Det säkerställer bland annat att hantverkaren har rätt utbildning och kompetens samt att hen följer byggnormer och branschstandarder. Allra viktigast är det inför el- och VVS-arbeten, eftersom det kan bli stora skador om sådana arbeten utförs felaktigt. Se länkar till olika branschorganisationer här intill. 
  • Jämför offerter. Vänd dig till flera hantverkare och be om skriftliga offerter som du kan jämföra. Observera att en del lämnar pris för hela arbetet medan andra inte tar med allt och därför lämnar en offert som verkar billigare. Fråga om det tillkommer något och kontrollera att momsen ingår.
  • F-skattsedel. Kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel. För att få göra ROT- avdrag måste hantverkaren du anlitar vara godkänd för F-skatt. Även om du anlitar utländska hantverkare för arbeten i Sverige måste de ha svensk F-skatt. Blir något fel är det svårt att få rätt hos till exempel försäkringsbolag om du har anlitat en hantverkare svart.
  • Historik. Kontakta Kronofogden (för detta behöver du hantverkarens person- eller organisationsnummer) och fråga om eventuella skatteskulder eller tidigare konkurser. Oseriösa företag kan också få dåliga omdömen på nätet. Sök på namn eller firma och läs omdömen där.
  • Referenser. Be hantverkaren om referenser till tidigare kunder och kontakta dem, kanske kan du få komma och titta på det utförda arbetet? Fråga om hur samarbetet gick och om de vill rekommendera hantverkaren.
  • Svartlistad? Kontrollera om hantverkaren finns på Råd och Röns så kallade Svarta Lista. Det är en förteckning över företag som inte vill fullfölja allmänna reklamationsnämndens beslut över klagomål, där kunden fått rätt i frågan och har rätt till ersättning. Undvik att anlita en firma på listan.
  • Försäkring. Fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring och be om ett försäkringsbevis.
  • Specificerat avtal. Be om ett avtal som båda parterna undertecknar. Där bör pris, omfattning och tidsplan på renoveringen vara noga specificerat. På Konsumentverkets hemsida finns en avtalsmall som man kan ladda ner, se länken här intill.

MGE