Gör tvättstugan mer energieffektiv

Tvättstugorna i våra flerfamiljshus slukar energi och kan behöva en upprustning. Med moderna och effektiva maskiner, koll på ventilation och belysning och bättre brukarbeteende blir den energieffektiva tvättstugan ett rent nöje att använda. Här är råden från sakkunniga på området.
Foto taget inuti tvättmaskinstrumma. Byt ut gammal tvättutrustning och spara energi med mer effektiva maskiner. Foto: Picjumbo
Marit G Engstedt
Publicerat: 2020-04-16

I ett flerbostadshus är energianvändningen i tvättstugan normalt cirka 15 procent av den totala fastighetsenergin, enligt Energi- och klimatrådgivningen. Här är råd från dem och andra experter som gör att du som förvaltar fastigheten kan minska elkostnaderna och miljöbelastningen genom att göra tvättstugan mer funktionell.

Det sker en snabb teknikutveckling när det gäller maskinerna i tvättstugan, både när det gäller energi- och vattenanvändning. Därför ger Energi- och klimatrådgivningen tipset att det kan vara värt att byta ut maskiner som är äldre än 10 år. För fastighetsägare och förvaltare finns en guide hos BeBo som ger stöd till upphandling av en energieffektiv tvättstuga. Se länken här intill.

Tänk också på att det är en kombination av energieffektiva maskiner och brukarbeteende som ger bäst utdelning. Så, se över utrustningen och tipsa de som använder maskinerna om hur de ska bli mer energieffektiva tvättare.

Tvättmaskiner

Ska ni köpa nya tvättmaskiner bör de vara energieffektiva. Moderna tvättmaskiner väger ofta tvätten och anpassar vattenmängden efter vikten. Det finns även fastighetsmaskiner som automatiskt doserar rätt mängd tvättmedel. Då används mindre mängd medel, vilket minskar kostnaderna och är bra för miljön. Föreningen Fastighetsägarna tipsar om att moderna tvättmaskiner kan anslutas till både varm- och kallvatten vilket minskar energianvändningen. Maskiner som är anslutna även till varmvatten behöver inte använda lika mycket energi för att själva värma upp vattnet. Får fastigheten el från fjärr- eller bergvärme är det både miljö- och kostnadseffektivt.

Torkning av tvätt drar ofta mest energi i en tvättstuga så därför är det viktigt att tvättmaskinen har bra centrifugering som tar bort så mycket vatten ur tvätten som möjligt. Det förkortar torktiden i torkskåp eller torktumlare.

Torkskåp och torktumlare

Cirka 70 procent av den totala energianvändningen i tvättstugan går åt till att torka fuktig tvätt, enligt Energimyndigheten, så eftersträva mer energisnåla torkmöjligheter.

Idag finns energieffektiva torkskåp som använder avfuktning eller värmepumpsteknik för att torka tvätten. De är ungefär 50 procent mer energieffektiva jämfört med traditionella torkskåp som bara använder värme. Ett torkskåp bör vara försett med en automatisk fuktavkänning, som ser till att torkskåpet stängs av när kläderna är torra.

De vanligaste typerna av torktumlare är kondenstumlare eller värmepumpstorktumlare. Värmepumpstorktumlaren är cirka 40 procent mer energieffektiv jämfört med kondenstumlaren, men kostar mer. Räkna med att det går åt cirka 4 kWh för att torka en normal bomullstvätt i en kondenstumlare och cirka 2 kWh i en värmepumpstorktumlare.

Finns inte möjlighet att byta ut äldre torkskåp eller torktumlare till nya, kan den gamla utrustningen kompletteras med en så kallad ”dry switch” som är en strömbrytare med termostat som sätts in mellan vägguttaget och torkskåpets stickpropp. Den stänger av skåpet när tvätten är torr och minskar både elanvändningen och tiden som skåpet är i gång.

Ventilationen

Se över ventilationen i tvättstugan. Äldre torkmaskiner kan släppa ut fuktig och varm luft som måste ventileras bort och som därmed ökar energibehovet. I moderna torktumlare finns en kondensor som samlar upp vattnet och släpper ut det i avloppet istället för ut i rummet.

Torkrum

I ett torkrum kan det behövas energi för att få tvätten torr med hjälp av en värmefläkt. Därför är viktigt att ha en automatisk fuktavkänning som är placerad nära tvätten och som stänger av värmeaggregatet när tvätten är torr, för att minska energianvändningen.

Belysning

BeBo ger rådet att byta ut gammal belysning i tvättstugan till LED eller T5-lysrör och att närvarostyrd belysningsarmatur kan vara en idé för att minska energianvändningen. Men BeBo poängterar att det är viktigt att belysningen är tillräckligt bra så att man kan se maskinernas instruktioner och att den skapar en trevlig atmosfär.

Checklista för energismarta tvättare

Det är också viktigt att de som använder tvättstugan vet hur utrustningen ska användas för att energianvändningen ska bli så liten som möjligt. Här är en checklista på vad de boende kan göra för att bli mer energismarta tvättare. Skriv gärna ut och sätt upp listan i tvättstugan.

  • Se till att maskinerna är välfyllda. Man får ofta plats med mer än vad man tror.
  • Välj rätt tvättprogram och temperatur för det som ska tvättas. 40 grader brukar räcka för det mesta, endast hårt smutsad tvätt behöver tvättas i 60 grader.
  • Dosera mängden tvättmedel rätt om inte maskinen har automatisk dosering. Överdosera inte, det skadar miljön.
  • Se till att centrifugera med hög hastighet så att överskottsfukt försvinner. Då går det inte åt lika mycket energi att få den torr.
  • Rengör filtret i torktumlaren när den har använts. Det gör maskinen mer effektiv.
  • Lufttorka gärna tvätten utomhus.

 

Källor: Energi- och klimatrådgivningen, BeBo, Svensk Byggtjänst, Fastighetsägarna

MGE