Topptips för klimatsmart julmys

Året 2019 tog samtalet om klimatförändringen fart. Många har blivit engagerade. Detta uppmärksammar Kommunala energirådgivningen i Lappland med en hälsning om hur du kan julmysa på ett miljösmart sätt.
Apelsiner med nejlikor. Foto: Mostphotos
Anna-Klara Aspegren
Publicerat: 2019-12-18

Pyntet, friden, maten – det är de tre hörnstenarna för många svenskar i den tid vi går in i nu. Oavsett boendeförhållanden eller ekonomi finns flera saker du göra för att spara energi, minska klimatpåverkan och skapa ett hållbart julfirande.

Välj stearin istället för paraffin. Gå på julbio istället för att streama filmer, vilket drar stora mängder energi. Köp rätt mängd mat och ät upp, så inget kastas i onödan.

Här är några av de allra enklaste råden från Energirådgivningen i Lappland. God Grön Jul!

Julpynt

  • Paraffinljus tillverkas av fossila bränslen, så välj stearinljus istället. De tillverkas av slakteriavfall som annars skulle kastas bort. Men de kan också innehåller palmolja. Kolla och välj en alternativ utan det.
  • Kolla om du har kvar fina gamla julprydnader och återanvänd dem. Det är inte bara miljövänligt utan riktigt trendigt. Du kan också tänka nejlikeprydda apelsiner eller kransar av grangrenar.
  • Tajma mysljus med timers och satsa på LED-lampor.

Julefrid

  • Njut av varandras gemenskap istället för mobilens, datorns eller TV:ns.
  • Digitalisering erbjuder många möjligheter, även till att spara energi. Men vår IT användning i sig är extremt energikrävande. Redan i dag beräknas världens drygt nio miljoner datacenter stå för drygt tre procent av världens energiförbrukning – mer än hela flygindustrin.
  • Streamandet av filmer är ett exempel på något som drar mycket energi och leder till stora utsläpp globalt.

Maten

  • Köp rätt mängd och berätta för dina gäster att du tänkte på att allt skulle kunna ätas upp och inte kastas.
  • Fira jul utan palmolja, som bidrar till skövling av regnskog med unika naturvärden och grova brott mot mänskliga rättigheter. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att de är ekologiskt odlad. En KRAV-märkning säkerställer att odlingen inte har uppkommit på bekostnad av regnskog.
  • Prova något nytt och kolla på vegana eller vegetariska alternativ, det finns massor med enkla och goda recept.