Från watt till lumen – välj rätt lampa

Hur mycket ljus ger egentligen lågenergilampan jag funderar på att köpa? Och vad betyder begrepp som Lumen, Kelvin och Ra som står på förpackningen? Gratisappen Lampguiden från Energimyndigheten ger svar på de flesta frågor du kan ha om lampor och belysning.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2019-10-31

Många av oss som är uppväxta med glödlampan som ljuskälla har rätt bra koll på hur mycket ljus man får från lampor på mellan 15 och 200 W. Till mysbelysning i fönstret valde vi kanske en mild 25-wattare, medan skrivbordet fick bada i ljus från en 60-wattare.

Gratisapp som förenklar lampköpet

Sedan lågenergilampor och LED-lampor gjort välkommen entré på lampmarknaden, kan det vara bra att hålla koll på olika begrepp och förkortningar när det är dags att köpa nya lampor. 

Energimyndigheten har tagit fram appen Lampguiden som finns att ladda ner gratis i Appstore. Här finns allt från bilder på olika lamptyper, omvandlingstabell för glödlampors watt till andra lamptypers ljusstyrka, tips på hur man inreder med ljus och teknisk information om ljuskällor. Med andra ord det mesta man behöver veta om belysning och en praktisk hjälpreda att ha med i mobilen vid lampköpet.

Bra att veta om lampor

  • Watt (W) mäter effekt. Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas bara 5 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I effektiva halogenlampor, lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Det innebär att man till exempel kan ersätta en glödlampa på 60 W med en lågenergilampa på 11–13 W och ändå få samma ljusflöde.
  • Lumen (lm) mäter ljusflödet. Lumen (lm) är måttet på lampans ljusflöde, alltså den totala mängden ljus som lampan ger. Reflektorlampan ger ett riktat ljus och lumen visar den totala mängden ljus lampan ger inom en 90-graders ljuskägla.
  • Kelvin (k) anger färgtemperatur. Lampans färgtemperatur (ljusfärg) mäts i kelvin (K). De vanligaste ljusfärgerna kallas varmvit och vit. Ofta upplevs högre färgtemperatur ge bättre färgåtergivning och bättre kontrast. Ju högre färgtemperatur, desto kallare sken.
  • Ra anger färgåtergivning. Ra (Rendering average) är måttet på hur väl färger återges i ljuset från en viss lampa. Det högsta värde en lampa kan få är Ra 100. Idag måste alla lampor som säljs till hushåll minst ha Ra 80.
  • Candela. Hur mycket ljus en reflektorlampa ger, kan också visas som candela (cd) och beskriver hur mycket ljus lampan ger i en viss riktning. 

Källa: Energimyndigheten

Text: Madeleine Appelgren