Återbrukat kök blev som nytt

Flytt till ny lägenhet eller villa – ja, då brukar köket stå först på listan när man vill sätta sin egen prägel på nya lyan. Men istället för att riva ut allt och köpa nytt, går det att med små medel fräscha upp och få det personligt. Familjen Lundberg renoverade både hållbart och ekonomiskt!
Kök med vita profilerade luckor och köksbänk i granit. Ny färg på luckorna blev ett stort lyft för det gamla köket i 1920-talslägenheten. Foto: Madeleine Appelgren.
Madeleine Appelgren
Publicerat: 2020-06-23

Familjen Lundberg flyttade för några år sedan till ett 1920-talshus i Stockholm. Det befintliga köket i lägenheten i ”spansk bodega”-stil med luckor i blanklackerad ek och beslag i svart smide, var inte riktigt i familjens smak. Samtidigt var det mesta av god kvalitet, vitvarorna hyggligt nya och kökets planlösning optimal i förhållande till lägenheten i övrigt.

"Det blev precis som vi ville ha det och till en bråkdel av kostnaden för ett helt nytt kök"

– Så istället för att riva köket och låta bygga ett nytt, bestämde vi oss för att uppgradera befintlig inredning för att få köket att stämma bättre med husets och lägenhetens 1920-talsstil, säger Maria Lundberg.

Skåpstommar och luckor i gott skick

Köket upplevdes före renoveringen som mörkt, plottrigt och opraktiskt med en lågt placerad spis och en köksö som var fastskruvad i golvet.

En inventering av inredningen visade att både skåpstommar i vit laminat och skåpluckor i homogen ek, var i mycket gott skick. Ugn, kyl/frys och mikro var också fullt fungerande och hade hygglig, om än inte högsta, energiklassning. Den frihängande fläkten däremot hade sett sina bästa dagar, arbetsbänken var repig och den gråmelerade plastmattan hade här och var vikt upp sig i kanterna. På minussidan var också att spishällen hade placerats mycket lågt för att passa den tidigare ägaren. Ingen i familjen ville heller ha kvar den fast monterade köksön mitt på golvet.

Köksö, arbetsbänk, plastmatta, fläkt, spishäll och även kaklet ovanför diskbänken togs bort av hantverkare.

– Kaklet var det egentligen inget fel på,  utom att det inte passade den stil vi ville ha. Men det var en förhållandevis liten yta det handlade om, och precis som allt annat vi monterade ner så hamnade det givetvis i rätt fraktion på miljöstationen.

Ny färg och återanvänd köksö

Kökets befintliga skåp, som var i mycket gott skick, målades om och fick nya beslag för att bättre passa in i lägenhetens 1920-talsstil. Delar av den gamla köksön återanvändes för att bygga ett vinfack och ett nytt skåp ovanför kylskåpet.

Därpå började köket återställas – ytan för spishällen höjdes upp till standardhöjd, ny fläkt och en arbetsbänk i tålig polerad granit installerades. En ny snålspolande blandare sattes in för att spara på vatten och energi. Plastmattan ersattes med miljöcertifierad parkett med halvblank lättskött klarlack. Nytt rektangulärt vitt kakel sattes i så kallat halvförband, som var vanligt på 1920-talet.

– Men det som gjorde allra störst skillnad var ändå köksluckorna, som målades om för hand i en bruten vit nyans och fick nya beslag. Vi återanvände också delar från den gamla köksön och kunde bland annat bygga ett vinhylla och ytterligare ett skåp ovanför ugnen, säger Maria Lundberg, som är mycket nöjd med köksrenoveringen.

– Det blev precis som vi ville ha det och till en bråkdel av kostnaden för ett helt nytt kök. Det känns förstås också väldigt bra att vi tagit tillvara fullt fungerande inredning som kommer att hålla i många år framöver. 

Renovering – ett tidsfenomen

Idag inleds ofta en flytt med byggsäckar eller en container ute på gatan för allt som ska rivas ut innan den nya inredningen kommer på plats.

Renoveringsivern är stor i Sverige. Enligt en undersökning som heminredningssajten Houzz genomförde 2016, hade 48 % av tillfrågade bostadsinnehavare renoverat något i sitt hem under året. Idag inleds ofta en flytt med att byggsäckar eller en container placeras på gatan utanför, varpå en stab hantverkare bär ut allt från vitvaror och VVS-produkter till garderober och hela köksinredningar.

Vi gillar kort sagt att renovera och skapa en personlig stil på våra dyrt förvärvade hem. Köket har blivit allt mer av ett vardagsrum och de flesta vill ha bra förvaring, moderna vitvaror och fräscha ytskikt.

Mycket byts innan det är utslitet

Baksidan av all renovering är – förutom att det kostar mycket pengar – en ökad klimatpåverkan eftersom fullt användbar inredning kastas ut och ersätts med ny.

I studien "Arkitektur, materialflöden och klimatpåverkan i bostäder" där man undersökt 315 moderna bostadsrättslägenheter, visade det sig att kök, sanitetsporslin, parkettgolv, innerdörrar och vitvaror ofta byts ut långt innan något är utslitet eller trasigt (läs mer här intill i länkad artikel "Oväntat stor klimatpåverkan från ombyggnation i bostadsrätter"). Studien visar att underhåll och ombyggnation i svenska lägenheter i själva verket är 40 procent högre än vad som borde vara normalt – alltså att materialen används livslängden ut. Men det finns alternativ till att riva ut och köpa nytt, nämligen återbruk och så kallad upcycling; alltså att skapa något nytt av något gammalt. Med fantasi, tålamod och händiga lösningar går det att hålla ner både kostnader och klimatavtryck när du renoverar hemma.

12 tips för hållbar köksrenovering

 1. Bo gärna en tid i din nya bostad innan du bestämmer dig för att göra om köket – det kan ta tid för bra idéer att mogna fram. Tänk på att äldre tiders inredning ofta är av bra kvalitet.
 2. Gör en inventering – vilken inredning och vilka vitvaror finns det?
 3. Om skåpstommar och luckor är i gott skick, överväg att återanvända dem.
 4. Att lämna in skåpluckor på omlackering eller att måla om själv, är ett enkelt och billigt sätt att ”lyfta” köket.
 5. Går de gamla beslagen att putsa upp? Om inte, är byte av beslag ett enkelt sätt att förnya luckorna.
 6. Ifall du behöver komplettera köket – leta byggnadsdetaljer och begagnad inredning på byggnadsvårdsbutiker och köp- och säljsajter.
 7. Även kakel går att måla om – fråga i färgaffären hur du ska gå tillväga.
 8. Kolla skick och energiklassning på vitvaror – är resultatet negativt kan det löna sig att köpa nya energisnåla alternativ.
 9. Satsa på en snålspolande kran som sparar både energi och vatten.
 10. Välj färg och byggvaror med miljömärkning – fråga i butiken eller leta i miljömärkningsportalerna Basta och Svanen.
 11. Är det något du inte behöver eller vill ha, sälj eller skänk bort det som fungerar.
 12. Gratulera dig själv till att du genom återbruk fått ett personligt kök med mindre klimat- och miljöpåverkan än ett helt nytt kök! Din insats kan också inspirera andra att göra likadant.

Text: Madeleine Appelgren

Mer renovering under 2020

Under första kvartalet 2020 omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar 12,7 miljarder kronor. Samtidigt spenderade svenskarna ca 8,5 miljarder på rot-avdragsberättigade tjänster. Det innebär att Renoveringsindex steg 1,12 procent under perioden januari-mars 2020.

Renoveringsindex är ett index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rotavdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. 

Källa: Renoveringsindex.

Miljontals ton inredning upp i rök

"Home-makeover och bostadsrenoveringar omsätter stora belopp och resurser. Inom EU räknar man med att upp mot 10 miljoner ton möbler slängs bort varje år och att nästan allt bränns upp."

Källa: Paula Femenías, docent vid Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.