Återbruka mera - spara pengar och miljö på kontoret

Ska du renovera ett kontor och funderar över vilka möbler och byggmaterial som ska köpas in? Släpp tanken på att skaffa nytt – nyckeln till att spara både pengar och klimatutsläpp heter återbruk.
Modernt kontor med skrivbord, glasparti och soffgrupp. Bostadsbolaget Vasakronan har en uttalad återbrukspolicy i sina fastigheter. Takplattor, kontorsmöbler och glaspartier är några av de delar som återanvänds. Foto: Vasakronan/Tomorrow/Reflex
Ulrika Ernström
Publicerat: 2020-02-11

Nytt behöver inte betyda nyproducerat. Att satsa på återbruk, och gärna på tidigt stadium i processen, när kontoret ska renoveras kan innebära stora vinster, utan att kvalitet eller funktion blir sämre. Ändå är det en ganska oupptäckt möjlighet – än så länge.

IVL Svenska Miljöinstitutet har grävt mer i frågan, och visar att kontorsinredning och byggprodukter skulle kunna återbrukas mycket mer än vad som sker idag. Det finns särskilt några möbler och produkter som är extra värda att satsa på. Störst återbrukspotential, om man tittar på mängden material, ekonomiska besparingar och miljövinster har:

  • Glaspartier
  • Höj- och sänkbara skrivbord
  • Kontorsstolar

Dessutom är återbruk av textilgolv en riktigt god ekonomisk affär.

Minskade kostnader och minskad klimatpåverkan

Att använda återbrukat istället för att köpa nytt vid kontorsrenoveringar kan minska kostnaderna med närmare 60 procent, samtidigt som klimatutsläppen kan minska med 30 procent. Så det är inga små vinster vi talar om. Här kommer ett räkneexempel, som kan ge en bild av potentialen:

Kontor på 2000 kvm med 170 anställda = trolig besparing på 2 miljoner kronor, 40 ton avfall och 60 ton koldioxid.

Bättre än nyinköp

Så vilka hinder och nackdelar finns? En vanlig missuppfattning är att miljö- och pengavinsterna vid återbruk äts upp av behovet av fler transporter och rekonditionering- alltså att se till att de återbrukade produkterna är i tillräckligt gott skick. Det stämmer inte. För trots att det blir fler transporter och behövs viss rekonditionering är återbrukandet bättre än nyinköp, både för miljön och plånboken.

Börja i tid

Däremot finns annat som kan stå i vägen. Enligt forskningsprojektet från IVL kan vanebeteenden, brist på tid och problem kring lager och logistik snarare vara hinder i vissa fall. En lösning är att börja med återbrukstanken i tid i byggprocessen så att problem inte uppstår. För det finns stora vinster att hämta för det företag som undersöker möjligheten att återbruka.