Lucka 1

"Till den som har allt – ge en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en organisation som värnar miljö och klimat."
Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen. Foto: Botkyrkabyggen
Publicerat: 2019-11-26

Chris Österlund, vd för allmännyttiga Botkyrkabyggen som äger och förvaltar cirka 10 700 bostäder I Botkyrka söder om Stockholm:

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan? 

– Jag åker mycket kommunalt, samåker gärna i jobbet, använder företagets elbil, använder Skype, sopsorterar, handlar gärna på auktion och får hjälp av mina vuxna barn att äta mer vegetariskt.  

Vilka är dina bästa hållbarhetstips när det gäller att bygga, renovera, inreda och bo? 

– Byt inte ut inredning onödan och om du byter – se till att det kan återanvändas av någon annan. Var noga med att ta ansvar för byggavfallet och säkerställ justa villkor för dem som arbetar för din entreprenör.

– Prata med din granne! Tillsammans skapar vi trygghet och trivsel i boendet och det är ovärderligt för den sociala hållbarheten.  

Ditt bästa tips på hållbara julklappar?

– Satsa på återbruk; man kan hitta unika och fantastiska saker på exempelvis auktioner och loppisar. Till den som har allt – ge en gåva till en välgörenhetsorganisation eller en organisation som värnar miljö och klimat.

Vad önskar du för 2020 i miljö- och klimatfrågan? 

– Att allmännyttan skulle kunna visa sitt viktiga bidrag till att uppfylla FNs mål Agenda 2030 på ett tydligare och samlat sätt. Att fler utmanar sig och tar beslut om att gå mot fossilfritt – det gäller alla typer av företag, organisationer och privatpersoner.