Invigning av nationell testbädd för digitaliserad samhällsbyggnad

Swedishtestbeds.com invigs på torsdag den 31 maj av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Det är resultatet av ett brett samarbetsprojekt och starten för en nationell testbäddsportal för digitaliserat samhällsbyggande.
Publicerat: 2018-05-29

På torsdag den 31 maj inviger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Sveriges testbäddsportal för digitaliserat samhällsbyggande; swedishtestbeds.com. Det är resultatet av en treårig satsning på att skapa samordning mellan det ökande antalet testbäddar för att i sin tur säkerställa optimal resultateffekt och värde för forskningsanslagen.

Guidade testbäddsturer

Invigningen äger rum på Urban ICT Arena, Kistagången 12, och programmet innehåller föreläsningar, guidade testbäddsturer och mingel.

På plats finns förutom Peter Eriksson även representanter för projektets samarbetspartners: Eva Schelin, vd på IQ Samhällsbyggnad, Filip Kjellgren från Vinnova, Jon Haag, RISE, Ludovic Bouveron på fransk-svenska handelskammaren och projektledare Thomas Sundén från arrangören Sustainable Innovation.

Potential för svenska innovationer

Antalet testbäddar ökar i Sverige och det var avsaknaden av överblick som intiterade satsningen. På uppdrag av innovationsprogrammet Smart Built Environment har Sustainable Innovation därför samlat en bred beställargrupp för upphandling av en nationell testbäddsportal.

– En nationell testbäddsportal har potential att skapa samordning mellan landets testbäddar, idéägare och behovsägare och förenkla vägen till test och verifiering av dessa idéer. Detta snabbar upp kommersialiseringen av svenska innovationer, säger Thomas Sundén.

Sista anmälan 29 maj

Nyligen lanserade regeringen också satsningen Testbädd Sverige med målsättningen att göra det mer attraktivt att investera i svenska forsknings- och innovationsmiljöer.

Läs mer om swedishtestbeds.com via länken här intill. Idag tisdag 29 maj är sista dag att anmäla sig.

Vad är testbädd?

”Testbäddar är fysiska eller virtuella miljöer där företag, akademi och andra organisationer ska kunna samverka vid utveckling, test och införande av nya produkter, tjänster, processer eller organisatoriska lösningar.” Källa: Smart Built Environment