Den som är tryggast, vackrast och mest hållbar vinner!

Brf Pyramiden i Malmö har gjort mycket som kan inspirera andra bostadsrättsföreningar över hela landet. Nyligen vann de Riksbyggens tävling Årets Hållbarhetsförening.

Alla bostadsrättsföreningar som behöver inspiration till hållbarhetsåtgärder kan ta en titt på Riksbyggens ”Enkla hållbarhetsidéer”.

Sedan 2010 samlar företaget in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Statistiken har med åren kommit att användas som en mycket tydlig barometer i form av en 10-i-topplista på vilka åtgärder som är populärast - och hur olika svåra de är att genomföra.

Nu fungerar listan även som underlag för tävlingen Årets Hållbarhetsförening. Alla tävlande har i år kvalat in genom att registrera hur många av de enkla hållbarhetsidéerna som de utfört.

Egen äng och solpaneler

Vinnaren Brf Pyramiden finns i området Lönngården i Malmö. De fyra huskropparna är byggda mellan 1953 och 1956, har mellan fyra och nio våningar och totalt 123 lägenheter.

Det är en mycket gedigen lista över olika hållbarhetsåtgärder som föreningen antingen genomfört eller är på väg att genomföra.

  • Utbyggnad av den redan befintliga solpanelsanläggningen
  • Snålspolande kranar insatta överallt efter stambyte
  • Speciella tunnor för regnvatteninsamling
  • Eget vindkraftverk på ett av taken
  • Anläggande av en egen äng för ökad biologisk mångfald och en vackrare gård
  • Byte till energisnål ledbelysning
  • Odlingslott till alla medlemmar som vill odla själva.

Ett sätt att engagera

- Vi försöker använda miljötänket och hållbarhetsfrågorna som ett sätt att engagera medlemmarna genom att visa att vi tillsammans både kan förbättra vår närmiljö och förhoppningsvis göra en reell miljöinsats och kanske till och med påverka andra i samma riktning, säger Michael Kristensen Möller, ordförande i Brf Pyramiden i ett pressmeddelande.

"Styrelsen arbetar aktivt för att involvera medlemmarna i arbetet med att göra föreningen tryggare, vackrare och mer hållbar. Föreningen är en god inspirationskälla för andra föreningar."

Ur juryns motivering till Årets Hållbarhetsförening

Motivering:
”Att sammanfatta Brf Pyramidens alla åtgärder för att göra förening långsiktigt hållbar är en utmaning. Föreningen har utfört ett flertal av Riksbyggens enkla hållbarhetsidéer och har i sin underhållsplan åtgärder för ett fortsatt långsiktigt hållbarhetsarbete. Styrelsen arbetar aktivt för att involvera medlemmarna i arbetet med att göra föreningen tryggare, vackrare och mer hållbar. Föreningen är en god inspirationskälla för andra föreningar”.