Lotta Bångens, EEF: Ge klimathjältarna bättre betalt!

Lotta Bångens, vd för Energieffektiviseringsföretagen, EFF, vill se fler åtgärder för energieffektivisering; ändrade byggregler från Boverket, vita certifikat och satsningar på driftpersonal. Själv satsar Lotta gärna på återbruk och renovering: "Att köpa på nätauktion är både spännande och hållbart"
Publicerat: 2018-12-20

Vilket var ditt bästa renoveringsprojekt 2018?

– Mina spanska stolar! Mina föräldrar släpade hem dem på taket på vår SAAB 1966. Med åren har sitsarna av bast mer eller mindre gått helt sönder. Men med tålamod (väldigt mycket av den varan behövdes), YouTube och lite hjälp av en händig son så har stolarna nu nyflätade sitsar. Billigt, klimatsmart och ursnyggt blev det, om jag får säga det själv.

Vad önskar du dig av hållbart byggande 2019?

– Hållbart är ett stort ord som innefattar så mycket. Alla delar måste gå hand i hand. Men när jag nu har chansen att önska så tänker jag på några saker inom mitt område (energieffektivisering) som vore mycket bra om de uppfylldes så snart som möjligt, helst redan igår:

  1. Att Boverkets byggregler ändras så att de på riktigt styr mot energieffektiva byggnader, både för ny- och ombyggnad.
  2. Att all driftpersonal – i byggnader och inom industrin – som arbetar med optimering av driften och därmed lägre energianvändning, får en rejäl löneförhöjning. De är klimathjältar! Löneförhöjningen kan betalas med de minskade kostnaderna som deras arbete leder till.
  3. Att vita certifikat som styr mot minskad energianvändning införs så att vi får fart på energieffektiviseringen i Sverige!

Vilket är ditt bästa hållbarhetstips?

– Svårt, det finns så många. Men kanske Stockholms Auktionsverk on-line? Ruskigt spännande dessutom … Underhållning och second-hand-köp i ett.

Ska du själv renovera eller bygga något under 2019?

– Ja, min nya segelbåt ska delvis renoveras. Båten är ny för mig, men gammal i sig. Jag har redan börjat jakten på hållbara tampar som inte bidrar till mikroplast i haven… och en elmotor som är tillräckligt stark för båten och funkar att ladda på ett smidigt sätt.