Anna Werner, Villaägarna: Bygg fler trevliga småhus!

Till lucka 4 i hållbarhetskalendern fick vi tag på Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund, som brinner för hållbara och smarta lösningar i boendet. På hennes önskelista står fler trevliga småhus i Sverige, bra underhåll – och ett eget Attefallshus på tomten.
Publicerat: 2018-12-04

Vilket var ditt bästa renoveringsprojekt 2018?

– Det bästa renoveringsprojektet är det som inte behöver göras! Underhåll är därför det bästa projektet för att slippa stora energi- och materialkrävande renoveringar. Då förlänger du livslängden på byggmaterial som redan finns i huset och det bidrar till hållbarhet.

Jag som är medlem i Villaägarna, har till min hjälp den webbaserade tjänsten Min villa. Den hjälper mig att inte glömma bort det viktiga, löpande underhållet.

Vad önskar du dig av hållbart byggande 2019?

– Hållbart byggande är för mig att bygga bostäder som folk vill bo i. Tre av fyra som bor i lägenhet hoppas att i framtiden kunna bo i eget hus. Därför tycker jag det är viktigt att man inte bara bygger exklusiva bostadsrätter, utan även trevliga småhus.

Vilket är ditt bästa hållbarhetstips?

– Var med från ax till limpa i ditt bygge – var engagerad! Lär dig kommunicera med entreprenörer, säljare och hantverkare så att det blir så få missförstånd som möjligt, och så att bygget blir minst så bra som du hade tänkt dig.

– Ett annat tips till är att be om en second opinion vad gäller det mesta i byggprocessen. Villaägarnas rådgivning är ett bra ställe att vända sig till och kostar inget extra eftersom den ingår i medlemskapet. 

Ska du själv renovera eller bygga något under 2019?

– Jag har äntligen fått OK att bygga ett Attefallshus. Jag tänkte låta min katt, min son och hans PC flytta in där…