Anders Öfvergård, snickare & tv-profil: Ta det lite lugnt!

”Det är provocerande att sjuttiofem procent av alla som köper hus river ut och renoverar direkt, var sig det behövs eller inte!” Med sedvanligt kraftfullt engagemang och raka besked fyller tv-profilen Anders Öfvergård Lucia-luckan nummer 13.
Porträttbild Anders Öfvergård, julkalenderlucka 13
Publicerat: 2018-12-13

Hej Anders Öfvergård, vilket var ditt bästa projekt under 2018?

– Helt klart balkongräcket! Jag har bytt ut det gamla av trä mot ett i glas. Barnen har blivit så stora att de inte längre får för sig att klättra över. Vårt hus ligger högt med en fantastisk utsikt. Nu kan vi njuta av den genom glaset. Det har jag längtat efter! 

Vad har du för projekt på gång för 2019?

–  Jag är extremt intresserad av solel. Jag är på gång att investera i en solcellspark och jag fascineras av solcellsglas som kommer stort nu. Det ser ut som fönsterglas men fungerar som solceller. Men jag bytte mina fönster för bara tre år sedan så än är det inte försvarbart att byta ut dem… Det får bli på taket. Jag gillar tanken på att bli självförsörjande på el och även mat och annat. Det lärde jag mig av mormor och morfar. Vad det än gällde så skulle det vara riktigt gjort. När de väl köpte något så var det av god kvalitet och det stod kvar och vårdades år ut och år in. Det är ett bra sätt att leva, jag tror allt fler börjar gå mot det hållet igen. 

Vilka är dina bästa hållbarhetstips?

  • Stressa inte! Har vi bråttom så blir det fel och vi måste göra om, och då byter vi ut, köper nytt och slänger det gamla. Det är inte stabilt. Vi måste tänka miljömässigt och långsiktigt. I Sverige är det provocerande vanligt, jag skulle säga till 75 procent, att de som köper ett befintligt hus river ut och renoverar direkt, var sig det behövs eller inte! Det innebär en enorm miljöpåverkan. För att inte nämna påverkan på privatekonomin.
  • Ta det lite lugnt! Bo in dig minst ett år innan du renoverar eller bygger om – om det inte är något akut förstås. Då hinner du märka vad du behöver, hur du använder huset, vad du saknar och vad du önskar.
  • Var kreativ. Bevara och förädla det som finns. 
  • Ska du bygga nytt så är alla de här tipsen precis lika viktiga. Då har du dessutom förmånen att helt kunna styra ditt projekt själv – stressa inte, ta det lugnt och var kreativ!

Vad önskar du för hållbart byggande under 2019?

–  Jag önskar att man kommer att hitta lösningar för att tillverka cement utan att elda gummi. Idag krävs så höga temperaturer för att framställa cement, som är bindemedlet i betong, och då har gummieldning under lång tid varit det enda som kan komma upp i så höga gradtal. Vi behöver betongen och vi behöver stora mängder – och därför behöver företagen i den branschen komma på en annan tillverkningsmetod.