Veckokrönika: Vi behöver vår tids BKK!

VECKANS JOHAN: Ibland behöver man blicka bakåt för att kunna se framåt. Under 1960-talet skulle vi bygga så mycket på kort tid. Nu ska vi ställa om till ett hållbart byggande – ­även det på relativt kort tid. Koordination är nyckeln idag som då.
Bild: Mostphotos
Publicerat: 2018-04-18

Med risk för att kunna historien för dåligt, låt mig spekulera lite kring hur det såg ut i Byggsverige i slutet av sextiotalet. Trycket på branschen var enormt, det byggdes bostäder som aldrig förr och man var på god väg att nå rekord i hur många bostäder som producerades på ett år.

Tänk er in i situationen där entreprenörer och byggherrar behövde komma överens om villkor, priser och leveranser på löpande band – sannolikt ett inferno. Lägger man pusselbitarna som kom efteråt kan man ana att det behövdes lite ordning och reda för att det skulle funka och bli ett bra resultat.

Ur denna kreativa mylla såddes fröet till att vi skulle enas om hur vi skriver avtal med varandra. Byggandes Kontrakts Kommitté, BKK, såg dagens ljus. Med facit i handen kan man konstatera att det var ett ganska bra initiativ som har minskat antalet långa juridiska tvister, även om de i viss mån finns kvar idag i ”AB-världen”.

Varför denna tillbakablick kring hur vi avtalar inom Byggsverige? Kopplingen ligger i de stora utmaningarna. Då skulle vi bygga så mycket som möjlig på kort tid och nu ska vi ställa om till ett mera hållbart byggande – ­även det ett förändringsarbete på relativt kort tid.

Vi känner alla till utmaningarna. Två-graders målet ”tittar ner” på oss och undrar när skall vi ta tag i frågorna och verkligen ställa om till ett mera hållbart byggande. Här kommer min parallell med bildandet av BKK: vi behöver ett samlat grepp! Initiativen och kreativiteten är beundransvärd kring hur vi skall kunna agera mera hållbart, men det saknas ett styrande organ som håller i ratten.

Kanske är det läge för branschen att göra en repris på det lyckokast som man gjorde med BKK, och tillsätta en permanent nationell styrgrupp som tar ansvar för att samla branschens alla goda aktiviteter? Det tycker jag.

Gör vi inget för att koordinera arbetet mot ett hållbart byggande är risken stor att utomstående kommer att uppfatta oss som Janne Långben i julens Kalle Anka, ”Vem är det som kör? Öhh….det är ju jag”.