Sök

Filter

44 träffar

Sortera efter
Aktuellt

Frukostseminarium med ICHB 31 maj

Hjälp, vi läcker hållbarhet! Det är temat för ett frukostseminarium med Informationscentrum för hållbart byggande den 31 maj. Kom och lyssna och delta med dina idéer och erfarenheter.
Aktuellt

Den som är tryggast, vackrast och mest hållbar vinner!

Brf Pyramiden i Malmö har gjort mycket som kan inspirera andra bostadsrättsföreningar över hela landet. Nyligen vann de Riksbyggens tävling Årets Hållbarhetsförening.
Aktuellt

Veckokrönika: Sim sala BIM - så blev vi hållbara

VECKANS JOHAN: Det är enkelt att förstå hur vi kan effektivisera arbetet med att bygga hus genom att få ”digital koll”. Att vara effektiv betyder inte att man per automatik blir hållbar, men att bli effektiv med hjälp av digitaliseringen underlättar möjligheten att vara hållbar.
Aktuellt

Gröna obligationer – en möjlig väg mot klimatomställningen

GRÖNA OBLIGATIONER. Att spara och samtidigt bidra till en hållbar framtid – det är möjligt med gröna obligationer. Vi reder ut vad det är och hur den nya statliga utredningen menar att det kan bidra till den nödvändiga klimatomställningen.
Aktuellt

Gröna obligationer minskar byggutsläpp med tusentals ton

GRÖNA OBLIGATIONER. Kommuninvest är den största kreditgivaren till kommuner och landsting. Idag är de också störst på gröna obligationer. Tre tidigare obligationer på 14,4 miljarder kronor, kompletterades våren 2018 med ännu en grön obligation på 3 miljarder kronor.
Aktuellt

eBVD synliggör byggmaterial digitalt

Vad ingår egentligen i materialen i en byggnad? En byggdeklaration kan ge svaret. Med det digitala eBVD-systemet samverkar nu installations- och byggsektorn för att gynna spårbarhet och informationsflöde av miljö- och innehållsfakta för byggprodukter.
Aktuellt

Färdplan 2045 överlämnad till regeringen

Idag överlämnades Färdplan 2045 för regeringen – branschens strategier för att minimera klimatpåverkan inom bygg- och anläggningssektorn. Materialinnovationer och livscykelperspektiv är två stora frågor som särskilt lyfts upp.
Aktuellt

Nätverk i norr för energieffektivisering av kyrkor

Vad händer i en kulturarvsfastighet när temperatur och luftfuktighet förändras i samband med energieffektivisering? Energikontor Norr har startat ett nätverk där man drar lärdom av tidigare insatser och skapar stöd för framtida energiarbete.
Aktuellt

Veckokrönika: Vi behöver vår tids BKK!

VECKANS JOHAN: Ibland behöver man blicka bakåt för att kunna se framåt. Under 1960-talet skulle vi bygga så mycket på kort tid. Nu ska vi ställa om till ett hållbart byggande – ­även det på relativt kort tid. Koordination är nyckeln idag som då.
Bild: Mostphotos
Aktuellt

Flera färdplaner på väg mot samma mål: hållbart byggande

Två omfattande initiativ som ska visa vägen till klimatneutralt byggande och boende har just dragit igång: Färdplan 2045 och Sektorsstrategier för energieffektivisering med Resurseffektiv bebyggelse. Här förklarar vi vad det handlar om.
Bild: Mostphotos
Aktuellt

Ekosystemtjänster: Detta kan du göra som fastighetsägare

TEMA: EKOSYSTEMTJÄNSTER. Som fastighetsägare kan du bidra till fler urbana ekosystemtjänster. En översyn med verktyget Grönytefaktor ger dig svar på hur stor del av tomten som egentligen är ekoeffektiv. Det finns även flera ekonomiska stöd att söka.
Aktuellt

Se förfilmen från Renoveringsdagen 2018

Missade du Renoveringsdagen 2018? Ingen fara, här kan du se ett första smakprov i filmformat. Inom kort kommer även presentationerna i sin helhet att finnas här på ichb.se.
Aktuellt

Veckokrönika: Elefanten i rummet

VECKANS JOHAN: Ibland räknar man på fel saker och ibland räknar man fel. I samhällsbruset handlar det oftast om behovet av att skärpa kraven för nybyggda hus. Men hallå, är det en elefant i rummet? Vi borde diskutera det befintliga beståndets förbrukning mer än vi gör idag.
Aktuellt

Veckokrönika: Om vikten av att inte glömma grodan i kastrullen

VECKANS JOHAN: Kan man mäta social hållbarhet? Varför skulle man vilja det, och hur skulle man göra det? Vad är det överhuvudtaget? Det är spännande med frågor som väcker tankar, det får oss att utvecklas! Jag vill spinna vidare i tankarna och kanske lyckas få någon annan att också göra det.
Aktuellt

SBUF-rapport en checklista för att säkra kompetens för renovering

Här kan du ta del av hela SBUF-rapporten Renoveringskompetens och se Sveriges Byggindustriers seminarium på samma tema. Det är Installatörsföretagen har tillsammans med Byggindustrin låtit ta fram materialet och det är ett alamerande resultat.
Aktuellt

Nystartade Substitutionscentrum ska verka för en giftfri vardag

Vilka farliga kemikalier finns i vår vardag och vilka alternativ finns? RISE har fått uppdraget att driva Substitutionscentrum som ska bidra till ökad kunskap om skadliga ämnen och för att stimulera utvecklingen av giftfria alternativ.
RISE har fått uppdraget att driva Substitionscentrum. Foto: Mostphotos
Aktuellt

Insikter från seminariedag om giftfritt byggande

Vid IVL:s och BASTA:s årliga evenemang ”Vägen till giftfritt byggande” stod lösningar, inspiration och utveckling i centrum. Vi frågade Anna Jarnehammar, enhetschef Affärsutveckling och marknad på IVL, om vilka insikter från dagen som hon kommer att ta med sig i sitt forsatta arbete.
Anna Jarnehammar, IVL, modererade evenemanget "Vägen till giftfritt byggande".
Aktuellt

Aktuellt om klimat- och miljödeklarationer

Martin Erlandsson leder BM-arbetet och det händer också mycket annat på miljö- och klimatområdet inom byggsektorn: Boverkets förslag på krav på klimatdeklaration för byggnader, Miljöbyggnad 3.0 och EPD. Här har vi samlat kort information och länkar för att ge en överblick.
Aktuellt

Alla har nytta av Byggsektorns miljöberäkningsverktyg

Nylanserade verktyget Byggsektorns miljöberäkningsverktyg, BM, beräknar byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. – Nu finns det inget som hindrar marknaden att börja ställa krav på klimatförbättringar, säger projektledare Martin Erlandsson.
Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg, BM.
Aktuellt

Veckokrönika: Hållbarhetsarbetet är ett lagspel

För att nå ett hållbart byggande och miljö- och klimatmålen behöver branschen arbeta tillsammans över kompetens- och traditionsgränser. För att lyckas krävs gemensamma lösningar på stora, ofta komplexa frågeställningar.
Hållbarhet kräver lagspel. Foto: Mostphotos
Visar 20 av 44 resultat. Scrolla neråt för att se fler